Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeien in herfst dankzij LED-belichting

Aardbeien smaken beter als ze in het najaar extra worden belicht. Ook stijgt het vitamine C-gehalte en neemt de productie toe.

Op 20 augustus zijn bij het IDC Smaak bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk aardbeien geplant. In deze kas worden drie manieren van belichten en vijf verschillende rassen gedemonstreerd.

Vanaf week 39 wordt er belicht met ledlampen die vlak boven de planten hangen (=bladbelichting) of voornamelijk op de vruchten schijnen (=vruchtbelichting). Gestart is met 14 uur per dag belichten en later werd dit maximaal 10 uur. Daarnaast hangen er bovenin de kas ledlampen (=kasbelichting). Vanaf week 41 branden deze overdag, afhankelijk van de stralingssom en momentane straling.



Betere smaak en productie omhoog

De eerste resultaten wijzen uit dat aardbeien lekkerder van smaak zijn door de extra belichting op het blad of de vruchten. Dit effect is vooral vanaf begin november te zien. De vruchten zijn zoeter, aromatischer en scoren hoog op fruitigheid. Ook neemt de instrumenteel gemeten refractie en het zuurgehalte toe. Hoewel aardbeivruchten normaal al een hoog vitamine C-gehalte hebben, zorgt belichting voor een nog hoger gehalte aan deze antioxidant. Tot en met eind november verhoogde de extra belichting de productie met zo'n 15%. Opvallend is dat er hierbij weinig verschil is tussen de blad- en vruchtbelichting, terwijl er bij deze laatste methode relatief veel licht op de grond valt.

Rasverschillen

Zoals bekend zijn er grote smaakverschillen tussen rassen. Darselect en Sonata scoren hoger op smaak dan Elsanta en FF1203. Dit is ook weer terug te zien in de beoordelingen door smaakexperts van de diverse smaakeigenschappen. Het vitamine C-gehalte van Sonata is 30% lager dan van Elsanta.
De bedoeling is om volgend voorjaar met deze planten de demo te vervolgen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door PHILIPS


bron: WageningenUR
Publicatiedatum: