Op 20 augustus zijn bij het IDC Smaak bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk aardbeien geplant. In deze kas worden drie manieren van belichten en vijf verschillende rassen gedemonstreerd.
Vanaf week 39 wordt er belicht met ledlampen die vlak boven de planten hangen (=bladbelichting) of voornamelijk op de vruchten schijnen (=vruchtbelichting). Gestart is met 14 uur per dag belichten en later werd dit maximaal 10 uur. Daarnaast hangen er bovenin de kas ledlampen (=kasbelichting). Vanaf week 41 branden deze overdag, afhankelijk van de stralingssom en momentane straling.
Betere smaak en productie omhoog
De eerste resultaten wijzen uit dat aardbeien lekkerder van smaak zijn door de extra belichting op het blad of de vruchten. Dit effect is vooral vanaf begin november te zien. De vruchten zijn zoeter, aromatischer en scoren hoog op fruitigheid. Ook neemt de instrumenteel gemeten refractie en het zuurgehalte toe. Hoewel aardbeivruchten normaal al een hoog vitamine C-gehalte hebben, zorgt belichting voor een nog hoger gehalte aan deze antioxidant. Tot en met eind november verhoogde de extra belichting de productie met zo'n 15%. Opvallend is dat er hierbij weinig verschil is tussen de blad- en vruchtbelichting, terwijl er bij deze laatste methode relatief veel licht op de grond valt.Rasverschillen
Zoals bekend zijn er grote smaakverschillen tussen rassen. Darselect en Sonata scoren hoger op smaak dan Elsanta en FF1203. Dit is ook weer terug te zien in de beoordelingen door smaakexperts van de diverse smaakeigenschappen. Het vitamine C-gehalte van Sonata is 30% lager dan van Elsanta.De bedoeling is om volgend voorjaar met deze planten de demo te vervolgen.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door PHILIPS
bron: WageningenUR