16-31 maart

Nieuwe initiatieven na faillissement Arend-Sosef

Op 17 maart werd meer bekend over het nieuwe bedrijf Proton. Ron Groenewald en Paul Barendse zijn Ex Nic. Sosef medewerkers. Na de reorganisatie in 2010 zijn ze als zelfstandig ondernemer verder gegaan onder de naam Screen4seasons. Nadat in februari bekend werd dat het faillissement van Arend-Sosef was aangevraagd, vernamen ze al snel een hoop onrust in de tuinbouwwereld en besloten ze de activiteiten met Proton op te pakken. Maar er waren meer bedrijven die de activiteiten van Arend-Sosef over wilden nemen. Tebarint bijvoorbeeld. Dat bleek na enkele dagen geen levensvatbaar plan.

Ter Wal in Meppel, onderdeel van Kruidenier Foodservices, maakte in maart een doorstart onder de naam Verscentrum Noord. Nadat bekend werd dat groothandel Kruidenier in surseance verkeerde en zelfs failliet werd verklaard, zijn een aantal mensen binnen Ter Wal gesprekken aangegaan met vaste klanten van Ter Wal, de curator en een aantal investeerders. Uiteindelijk hebben die gesprekken geleid tot een doorstart van de handelsactiviteiten onder de naam Verscentrum Noord.Half maart legde de Europese Unie nieuwe sancties op aan Rusland vanwege de vermeende Russische 'agressie tegen de Krimregio. Tegen Radio 1 vertelde directeur Hans de Boer van Olympic Fruit dat het bedrijf met angst en beven kijkt hoe deze discussie zich ontwikkelt. Ook Bleker spreekt erover in het programma.

Tijdens het eerste AGF Trendcafé van dit jaar werd nagedacht over de vraag hoe consumenten aan te zetten meer groenten en fruit te consumeren. De bijeenkomst werd gehouden bij champignonbedrijf Scelta in Venlo. Herman Peppelenbos van de Wageningen Universiteit en Corné van Dooren van het Voedingscentrum gaven hun visie. Natuurlijk maakten wij ook wat foto's.


En een beetje bizar nieuws: Een Zuid-Koreaanse teler is ontsnapt aan de dood toen een meteoriet in zijn kas is ingeslagen. De waardevolle steen is zo'n 9 kilo zwaar en sloeg een behoorlijke krater in de grond. Er zijn geen gewonden gevallen bij het tuinbouwbedrijf in Jinju.
Eind maart ging ook het aspergeseizoen weer van start. Zuidoost-Nederland terug op de kaart zetten als epicentrum van de asperges, daar is ZON fruit & vegetables flink mee aan de slag werd duidelijk tijdens de opening.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven