"Crisiskartel geen oplossing voor overproductie"
Barbera Baarsma startte haar verhaal op macro-economisch niveau om het later toe te spitsen naar mogelijke oplossingen voor de situatie van de glastuinbouw. Het begrotingstekort van Nederland zit weer onder de maximumgrens van 3%. De overheidsschuld moet wel verder dalen om aan de verplichtingen van de EU te kunnen voldoen.
Het blijkt dat deze voorzichtige groei van onze economie vooral te danken is aan de stijgende exportactiviteiten. De glasgroentensector vormt van deze export een belangrijk aandeel, toonde Barbara Baarsma aan. De economische groei van Nederland blijft wel achter in vergelijking met de andere EU-lidstaten, maar in 2015 lijken we dichter bij het acceptabele, gewenste niveau te komen.
Barbara Baarsma
Economische groei is nodig om de schuld af te bouwen. Op die manier kun je de balansrecessie keren. We zien nu al wel dat huishoudens hun schulden langzaam afbouwen. Banken willen immers buffers opbouwen. Ze verlenen minder krediet. De schulden van de overheid nemen alleen nog maar verder toe. Het zal dus nog even duren voordat Nederland zal voldoen aan de EU-eisen.
Barbara Baarsma legde in haar presentatie uit dat economische groei voor een belangrijk deel een gevolg is van een stijgende arbeidsproductiviteit. Voor de arbeidsintensieve sectoren, zoals de glastuinbouw, is dit cruciaal. De glastuinbouw is een arbeidsintensieve sector. En er zijn weinig mogelijkheden om dit te automatiseren. Barbara Baarsma: "Dit is een risico. Hiermee raken we onze voorsprong kwijt. We hebben echt een forse stijging nodig van de arbeidsproductiviteit." De land- en tuinbouw doet volgens haar wel een poging om de achterstand in te halen.
De conclusie van deze presentatie was:
1. De glasgroententeelt zit in zwaar weer
2. Er is te veel overcapaciteit. Dat is een reden voor de slechte prijsvorming. Er wordt nu in Brussel gedacht over een crisiskartel. Volgens Barbara is dat geen duurzame oplossing.
3. Deze sector blijkt wel over veel innovatieve kracht te beschikken
Mogelijke oplossingen liggen, volgens haar, op het vlak van:
1. Laat je belangen niet te veel versnipperen. Zoek elkaar, zodat je onderhandelingsmacht sterker wordt.
2. Productdifferentiatie: creƫer niches
3. Ga als teler niet alleen op de stoel van een producent zitten, maar gedraag je ook als dienstverlener.