Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theo Duijvestijn:

“De glastuinbouw zit ons in de genen”

Wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland is een van de drijvende krachten achter de Greenport Horti Campus. Voor hem is dit nieuwe groene kennisinstituut hét voorbeeld van een tastbare uitwerking van de regionale agenda Greenport Westland-Oostland. Bovendien is het een uniek samenwerkingsproject dat alleen het Westland op deze manier voor elkaar kan krijgen. "De glastuinbouw zit ons in de genen."


Theo Duijvestijn

Vier liter water

"In het Westland kunnen we een kilo tomaten kweken met vier liter water", zegt wethouder Theo Duijvestijn. "Vier! Dat doet niemand in de wereld ons na hoor." Het is het soort feitjes waarmee Duijvestijn tijdens het hele gesprek strooit. Niet verwonderlijk, want de Westlandse wethouder weet precies waar hij het over heeft. 'Tuinder Theo wordt wethouder Duijvestijn' kopte het AD in 2006 bij zijn aantreden. Voor die tijd runde Duijvestijn jarenlang zijn eigen tuindersbedrijf. Hij heeft dus zelf in de kas gestaan en weet precies hoe het er daar aan toe gaat. En vooral: hoe het werk in de loop der jaren is veranderd.

Netwerk van bedrijvigheid
"Het beeld dat veel mensen van onze sector hebben, klopte tien jaar geleden al niet meer", legt Duijvestijn uit. "Vraag een willekeurige Rotterdammer waar hij aan denkt bij het Westland en hij begint over tomaten plukken. Nog even afgezien van het feit dat een glastuinbouwbedrijf managen hightech werk is geworden: er zijn zoveel meer kanten aan het werk in Westland. Van veredeling tot marketing en van techniek tot watermanagement hebben we hier topprofessionals rondlopen. In het verleden werd gemakkelijk gezegd dat je die kassen wel kon oppakken en naar Oost-Nederland kon verplaatsen, of naar Spanje. Nu is het besef doorgedrongen dat we in deze regio een heel netwerk van nauw verweven bedrijvigheid hebben. De samenhang tussen al die activiteiten buiten het primaire proces is uniek. We hebben de wereld echt heel wat te bieden. We zijn niet voor niks een Topsector."

Bundeling van kennis
Die samenhang binnen het tuinbouwcluster is een van de belangrijke uitgangspunten van de Greenport Horti Campus, het nieuwe kennisinstituut waarvan Duijvestijn een van de trekkers is. "Al die hoogwaardige bedrijvigheid in onze regio heeft voor een kennisvoorsprong gezorgd, die we koste wat kost moeten vasthouden. In de Greenport Horti Campus komen alle kennis en kunde uit het Westland samen", vertelt hij. "De overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs participeren, dus het is enerzijds een netwerkorganisatie. Anderzijds biedt deze bundeling van kennis de garantie dat we gezamenlijk blijven investeren in kennis en innovatie."

Mate van comfort
Vooral de aansluiting tussen onderwijs en ondernemers gaat, dankzij het initiatief, met sprongen vooruit, zegt Duijvestijn. "Ik merk dat scholen en bedrijven steeds vaker met elkaar initiatieven ontplooien. In de toekomst wil ik dat ondernemers in het Westland zeggen 'de Greenport Horti Campus, dat is onze school'. Maar zo ver zijn we nog niet. Als gemeente moeten we een aanjagersrol hebben. Zo hebben we intensief met FloraHolland overlegd over de grond, die hun eigendom was. Daarnaast heeft Lentiz onderwijsgroep een gemeentelijke garantstelling gekregen, want zij hebben straks een leegstandsrisico bij verhuizing naar het nieuwe gebouw. Op deze manier bieden we alle partijen een zekere mate van comfort, waardoor ze makkelijker tot elkaar komen."

Betrokken gemeente
Die grote gemeentelijke betrokkenheid is bijzonder, vindt ook Duijvestijn. "Dat is een groot voordeel van de grote gemeente Westland. Voor de samenvoeging in 2004 hadden we zo'n project veel moeilijker voor elkaar gekregen. De tuinbouw zit ons allemaal in de genen, dus we kunnen er echt gezamenlijk voor gaan. Het is een steun in de rug dat de Westlandse gemeenteraad er net zo over denkt en vierkant achter de Greenport Horti Campus staat." Duijvestijn verwacht veel van alle betrokken partijen. "Het onderwijs in de regio is goed bezig, maar het mag van mij nóg competentie- en vakinhoudelijk gerichter en minder algemeen vormend. Scholen mogen best van hun leerlingen en docenten vragen om nog een stapje extra te doen, zodat we de ambities van de Greenport waarmaken. Wij willen de beste zijn. Gelukkig hebben de gemeente en Lentiz op dit vlak duidelijk een gedeelde visie."

Liever vandaag dan morgen
Als het aan Duijvestijn ligt, worden de visies en plannen liever vandaag dan morgen gerealiseerd. "Ik hou van concreet, in visies kun je niet wonen", vindt de wethouder. "Daarom zie ik de Lentizscholen graag zo snel mogelijk naar hun nieuwe plek verhuizen. Stap twee is dat de Demokwekerij ook naar de Greenport Horti Campus verkast. Dan ontstaat er een vliegwieleffect waarbij andere bedrijven en instellingen die bij de campus willen horen zich zullen aansluiten. Zo wordt die nauwe band tussen onderwijs en bedrijfsleven ook echt zichtbaar. De opleidingen kunnen dan nog beter inspelen op de kennis en competenties van morgen. Daarbij gaat het niet alleen om het groene onderwijs, maar om een breed pakket aan opleidingen dat alle onderdelen van het cluster bestrijkt. Onze sector vist in een kleine talentvijver - jonge mensen die we moeten boeien en binden - en dan is het prettig als vraag en aanbod dicht op elkaar zitten. Daar geloof ik echt heilig in."

9 miljard monden voeden
Westland heeft die aanstormende talenten ook heel wat te bieden, is Duijvestijns stellige overtuiging: "Die kilo tomaten die we hier met vier liter water kweken is relevant op wereldschaal. We gaan van een wereldbevolking van 7 miljard nu, naar 9 miljard in 2050. Al die monden willen we op een betrouwbare en duurzame manier voeden. Voedselveiligheid wordt echt hét item van de komende jaren. In het Westland zijn die maatschappelijke vraagstukken ons dagelijks werk."

Gedeeld succes
Ook dichter bij huis gaat Duijvestijn niet alleen voor het eigenbelang. "Natuurlijk draagt de Greenport Horti Campus bij aan het profiel van de gemeente Westland. Maar ik blijf hameren op de samenhang in de totale glastuinbouwsector. Ons succes is pas compleet als ook de groene ambities van Barendrecht en Oostland worden gerealiseerd. De Greenport Horti Campus is ook voor hen een voorbeeld van hoe je de regionale agenda succesvol tastbaar maakt. Met elkaar moeten we het inter-nationale centrum van kennis en innovatie voor de glastuinbouw zijn."

Bron: Lentiz Netwerk 13
Publicatiedatum: