Braziliaanse groenten sterk belast met gewasbeschermingsmiddelen
De monsters voor de test werden reeds in 2012 in supermarkten en op markten in verschillende steden van Brazilië verzameld. De definitieve analyse en publicatie van de resultaten volgde echter nu pas. Bij het eerste deel van de onderzoeken werd 29% van de groentesoorten afgekeurd. Met name paprika's, wortelen, komkommers, kropsla en aardbeien waren daarbij bijzonder sterk belast.
Bij de nu gepresenteerde resultaten was 25 procent van de onderzochte courgettes, sla, bonen, maïsmeel, tomaten en druiven te sterk of zelfs met niet-toegestane substanties belast. Gekeken naar de afzonderlijke resultaten bleek 48 procent van de courgettes niet aan de voorschriften te voldoen. Bij kropsla ging het om 45 procent en bij druiven om 29 procent. Desondanks deelde Anvisa mee dat het eten van verse groenten nog altijd gezond is. Men raadt de consumenten echter aan om voorzichtig-heidshalve regelmatig de groentesoorten af te wisselen.