Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VenLow Energy Kas: meer dan 70 kg tomaten met 10 m³ aardgas

In de zoektocht naar een minimaal energieverbruik voor de teelt van glasgroente koersen we op het Innovatie en DemoCentrum Energie in Bleiswijk aan op een nieuw record. De VenLow Energy kas zal naar verwachting half november meer dan 70 kg tomaten voortgebracht hebben met een warmtevraag van slechts 10 m³ aardgas equivalenten. Daarmee heeft het experiment zijn doel gehaald.

Daar moet wel bij gezegd worden dat we behoorlijk geholpen zijn door het bijzonder milde jaar. In een gemiddeld jaar zouden we rond de 12.5 m³ zijn uitgekomen, maar dat is toch nog altijd minder dan de helft ten opzichte van de 27 m³ die als referentie geldt voor een energiezuinige tomatenteelt in de praktijk.





Het lage verbruik werd gerealiseerd door de tomaten te telen in een kas met HR++ isolatieglas. De kas had ook nog energiescherm dat 's nachts gesloten werd en er is een rustig stookregiem aangehouden (rustig opstoken, rustig afbouwen). Ook is het in deze kas niet nodig om gas te verstoken voor de productie van CO2 omdat de kas is aangesloten op de OCAP CO2 infrastructuur.

Het grootste verschil met vorig jaar is echter de hoge luchtvochtigheid die we in de nacht accepteerden. Met die hoge isolatie en dat rustige stoken kwamen we in voorgaande jaren al tot een laag verbruik van 14.5 m³, maar die extra 2 m³ gas die we dit jaar bespaard hebben, komt door de beperking van de verdamping die we met die hoge luchtvochtigheid hebben weten te realiseren. De nachtelijke verdamping liep met 60 liter per m² terug (zo'n 10% van het jaartotaal). Minder verdamping betekent direct een besparing op latente warmte.

In de praktijk wordt vaak gesteld dat een hoge verdamping nodig is voor een goede productie en de tuinders die deze proef hebben gevolgd waren dan ook zeer benieuwd naar eventuele negatieve effecten van zo'n verlaagde verdamping. Het gewas bleek echter net zo goed als in voorgaande jaren te groeien. Er liggen dus ook voor de praktijk nog duidelijke kansen voor de verlaging van het energieverbruik door af te zien van klimaatinstellingen die bedoeld zijn om de verdamping te stimuleren zonder dat dit productie hoeft te kosten.

De proef is onderdeel van het onderzoekprogramma Kas als Energiebron, dat door LTO-Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken (EZ) wordt gefinancierd.

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw
Publicatiedatum: