Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Slowakije biedt veel investeringsmogelijkheden

Ophef en media-aandacht verloting uitzendkrachten tijdens seminar

Tholen - Geïnteresseerden uit de land- en tuinbouw kwamen gisteren in Leusden bij elkaar tijdens een seminar over de inzet van Oost-Europese uitzendkrachten en de potentie van de landbouw in Oost-Europa. Het seminar kon op meer media-aandacht rekenen dan vooraf gedacht. In de aanloop naar het seminar deed het programma-onderdeel 'verloting van 10 gratis uitzendkrachten' nogal wat stof opwaaien in de landelijke media.

Het FNV noemde het seminar "smakeloos". Op social media barstten de reacties los en ook op deze site wekte het persbericht de nodige reacties op. Het seminar werd op de voet gevolgd door de camera's van onder andere het PowNews, dat een item aan de vermeende mensenhandel besteedde.


Ambassadeur van Slowakije Jaroslav Chlebo.

Meer dan verloting
De hele verloting van Oost-Europese uitzendkrachten, die er op neer komt dat het internationale uitzendbureau Lugera tien keer de kosten van een week werk door een uitzendkracht draagt, was slechts een onderdeel van het programma. Bijvoorbeeld de ambassadeur uit Slowakije in Nederland, Jaroslav Chlebo, vertelde over de mogelijkheden van zijn land en de neerwaartse spiraal waarin Slowakije terechtkwam na de val van de muur. Hij gebruikte daarvoor de melkveehouderij als voorbeeld.

Ook gaf hij met algemene statistieken een inkijkje in het aandeel van de landbouw in de Slowaakse economie. Zo was de landbouw in 2013 verantwoordelijk voor 3,25% van het BNP en goed voor 3,18% van de werkgelegenheid. In de handel was de landbouw goed voor 5,07% van de export en 6,49% van de import.

Landbouwsector uiteen gevallen
Emile Roest van VVMZ illustreerde hetzelfde punt van neergang in zijn speech. Onder het communistische bewind was de landbouw opgedeeld in coöperaties van 1000 hectare of meer. Na de omwenteling werd het areaal verdeeld onder de leden, waardoor de arealen in vele kleine stukjes uit elkaar vielen. Enkele coöperaties kregen het voor elkaar om de leden bij elkaar te houden. Anderen vielen volledig uiteen. Het gevolg is dat de sector nog ongeveer de helft is van wat het ooit was en dat de irrigatie op 10% van het niveau van voor de omwenteling staat. Probleem is onder andere dat de irrigatiekanalen door meerdere stukken land lopen en de eigenaren niet samenwerken. Dat bemoeilijkt investeringen.


Emile Roest, VVMZ.

Investeringskansen
Toch ziet Emile kansen voor de Nederlandse landbouwsector in Slowakije. Het land is relatief onbekend en daardoor liggen hier nog volop mogelijkheden voor inves-teringen. Daarnaast zijn er verschillende subsidieregelingen die investeringen in het Oost-Europese land nog aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld voor de bouw van een opslagfaciliteit. De ambassadeur bevestigde dit door een tipje van de sluier op te lichten over een nieuwe wet die ter goedkeuring bij de Slowaakse regering ligt. De wet regelt onder andere dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen inwoners van EU-landen die investeringen zoeken.

En de verloting van de uitzendkrachten? Ook voor Lugera geldt het adagium 'negatieve publiciteit is ook publiciteit'. Lugera werd door een aantal bedrijven gebeld met interesse in de diensten van het uitzendbureau. Morgen een verslag van een ander deel van het seminar over de voordelen van A1 verloning en een stappenplan om succesvol zaken te doen in Oost-Europa.

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven