Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Siep Dijkstra, Lankhorst Yarns:
“Afzet composteerbaar opbindtouw groeit, maar moet gestimuleerd worden”
Tholen - Siep Dijkstra zit al meer dan veertig jaar in het touw. Bij Lankhorst Yarns is hij verantwoordelijk voor de tuinbouwsector. Het bedrijf levert sinds 2009 het composteerbare tuinbouwgaren Elite® Bio Twine, gemaakt van de bio-grondstof PLA (poly melkzuur, in dit geval plantsuikers). Volgens Dijkstra heeft dit bio-materiaal de toekomst – maar inmiddels is wel duidelijk geworden dat alleen het milieu-argument niet voldoende is om telers over de streep te trekken. "Er moet ook een financiële motivatie zijn. Eigenlijk is het wachten op overheidsbeleid om dit te stimuleren."
Lankhorst Yarns startte de ontwikkeling van het composteerbare touw Elite® Bio Twine weer in 2005 nadat het bedrijf ook al eerdere onderzoeken deed in 1993 en 1998.Uniek aan het product is naast de biologische afbreekbaarheid ook de productiewijze. Het touw wordt op dezelfde manier gemaakt als 'gewoon' touw van polypropyleen. "Je ziet het verschil niet", vertelt Siep Dijkstra van Lankhorst Yarns. Het Elite® Bio Twine wordt, afhankelijk van de omstandigheden, in de industriële compost in 5 tot 8 weken afgebroken tot een onherkenbare, humusachtige substantie. Mochten er na de compost fase toch nog garenresten in de bodem komen dan zullen die ook verder afbreken zonder giftige stoffen achter te laten.
Elite® Bio Twine is sinds 2009 op de markt en wordt wereldwijd gedistribueerd. Er zullen in de toekomst meer garens van PLA op de markt komen, maar voorlopig komt de concurrentie nog vooral van de traditionele natuurvezels. "Katoen-viscose, of jute-viscose en soms puur jute of sisal. Ook is er een alternatief van een soort papiertouw met een viscose kerndraad. Maar aan alle producten zitten nog nadelen", vertelt Dijkstra. "Ook aan ons product zitten nog verbeterpunten hoor", bekent hij vervolgens eerlijk. "Als het touw om de haak gewikkeld wordt, is het composteerbare touw gevoeliger dan conventioneel touw. Met bio-additieven, stofjes om het touw te versterken, verbeteren we dat verder. Maar alles wel op basis van 100 % bio, dus duurzaam"
Het wikkelen van het touw gebeurt onder andere bij Van den Wijngaart.
Geremde groei
Sinds de introductie groeit de afzet van het bio-touw, maar een echte vlucht, zeker in de Nederlandse tuinbouw, wil het nog niet nemen. "Als er voor een teler geen financieel voordeel is, gaat hij er ook niet extra voor betalen", weet Dijkstra en gezien de huidige omstandigheden in de sector begrijpt hij dat goed. Als telers wel kiezen voor het milieuvriendelijke materiaal, speelt vaak ook iets anders mee. "In Engeland schrijven sommige afnemers bijvoorbeeld het gebruik van een biomateriaal voor, om de keten te verduurzamen. In sommige landen is het verwerken van plastic afval veel duurder dan bio-afval. En in Australië moet afval met plastic erin zo ver vervoerd worden, dat de kosten te hoog worden." In Nederland is hier nog geen sprake van. Ook composteerders hebben, anders dan bij plastic clips, geen beleid hiervoor. "Dat triggert wel", bekent Dijkstra, want hoewel Lankhorst Yarns ook plastic touw produceert, ziet hij Elite® Bio Twine als het touw van de toekomst. "Plastic touw krijg je nooit geheel gescheiden van je groenafval. Het plastic wat je er wel uithaalt is sterk vervuild met groenresten. En in het compost zitten vaak alsnog resten van plastic touw. Misschien niet veel, maar als er jaarlijks een beetje plastic in de grond geploegd wordt, loopt het totale percentage op." Vanuit de bollenteelt en de landbouw wordt er volgens Dijkstra al vaker melding gedaan van plastic vondsten. "Eigenlijk is het wachten op stimulatie van de afzetkant, of van de overheid."