Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In toekomst mogelijk jaarrond programma's Spaanse kasgroenten"

Tholen - In de toekomst zien handelaren mogelijkheden voor jaarrond levering van Spaanse kasgroenten. Een Spaanse teler en exporteur vertelt: "De Belgische en Nederlandse tomaten zijn een stuk duurder vanwege diverse bijkomende kosten met betrekking tot produceren en verpakken. In Spanje gaat het allemaal sneller en maken ze minder kosten. De tomaten worden geplukt, verpakt en meteen getransporteerd. Mogelijk zullen sommige retailers in de toekomst daarom jaarrond programma's met Spaans product willen afsluiten. Bijkomend voordeel is dat de transportkosten vanuit Spanje in de zomer een stuk lager liggen. Het scheelt soms bijna de helft met vervoer in de winter."



Kwaliteitsverschil

Toch is er wel een kwaliteitsverschil met Belgische of Nederlandse en Spaanse producten. "De kwaliteit in Nederland en België is beter. Het is niet dat de kwaliteit in Spanje slecht is, maar je ziet het verschil. Waarschijnlijk blijft dat ook zo, aangezien Spaanse telers niet snel meer zullen investeren in kwaliteit. Dan kunnen ze namelijk de producten niet meer goedkoper aanbieden, omdat de kosten met bijvoorbeeld klimaatbeheersing hoog liggen. Ook is het systeem in Nederland en België moeilijk aan te passen. Dus óf retailers kiezen voor een superproduct voor een hogere prijs óf een kwalitatief minder product tegen een lagere prijs."

Boycot Rusland

Hij is niet bang dat de export van tomaten dit seizoen in de soep zal lopen door de boycot van Rusland. "Natuurlijk ging er veel van Spanje naar Rusland, maar het lost zichzelf wel op als Rusland die producten meer uit andere landen zoals Marokko en Turkije haalt. Zo kan Spanje weer meer binnen Europa leveren. De volumes worden nu gewoon op een andere manier verdeeld. Daarnaast zijn er ook opportuniteiten in landen als Bulgarije en Roemenië: de Oostbloklanden zijn onze nieuwe markten."