Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Discussies over ID-kas en HNT

Donderdag 23 oktober vond op het tomatenbedrijf Gebr. Duijvestijn in Pijnacker de studiemiddag 'Telen onder isolerend glas' plaats. Aan bod kwamen de resultaten van teelt en energieverbruik van de VenLow Energykas op het IDC Energie in Bleiswijk en de resultaten in de ID-kas van Duijvestijn. Een belangrijk punt daarbij was de notie dat de energiebesparende maatregelen, zoals toegepast in dit soort kasconcepten, pas interessant worden wanneer telers over een externe en betaalbare zuivere CO2-bron beschikken, zoals OCAP. En dat voor telers die door belichten een groot warmteoverschot hebben de kasconcepten minder interessant lijken.

De bijeenkomst werd bezocht door 25 mensen. Grofweg de helft waren telers en de ander helft voorlichters en toeleveranciers. Ze kregen onder meer een rondleiding door de ID-kas van Duijvestijn. Deze eerste hoog-isolerende tomatenkas op praktijkschaal is dit jaar in gebruik genomen. Het revolutionaire ontwerp was in juni winnaar van de GreenTech 2014 innovatie-award. Tot nu toe verbruikt de ID-kas ongeveer de helft minder energie, terwijl de oogst gewoon in de pas kan blijven lopen met de rest van het bedrijf.

Onderzoekers aan het woord

Op de studiemiddag werden presentaties gegeven door drie onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw. Frank Kempkes ging in op de resultaten van de teelt en het energieverbruik in de ID-kas en de VenLow Energy-kas. Daarna hield Arie de Gelder een presentatie over gewasverdamping en vochtbeheersing in Het Nieuwe Telen (HNT) en Feije de Zwart over ontvochtigingstechnieken.

De discussie na de presentaties maakte duidelijk dat de invoering van HNT nog geen gelopen race is. "Er heerst onzekerheid bij telers over wat ze met HNT aan moeten, zoals het telen bij een hogere luchtvochtigheid", zegt De Zwart. Ook over de luchtinblaas-systemen, zoals die bij Duijvestijn zijn geïnstalleerd, bleek nog de nodige onduidelijkheid te bestaan. "Deze systemen zorgen bijvoorbeeld niet zomaar voor een betere horizontale temperatuurverdeling in de kas, zoals vaak wordt verondersteld. Ze zorgen er wel voor dat het niet meer nodig is om schermen te laten kieren en vooral dat draagt bij aan een betere horizontale verdeling", aldus De Zwart.

Klik hier voor de samenvattingen van de presentaties.


bron: Energiek2020
Publicatiedatum: