Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Nederland: Geef steun aan verduurzaming

Verduurzaming van de agrarische sector verdient steun van de overheid. Boeren en tuinders leveren op dat gebied prima prestaties. "Maar een beetje smeerolie hebben we hard nodig", voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

LTO heeft die oproep neergelegd bij de Tweede Kamer. Deze week gaat het parlement in debat met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) over de begroting en de beleidsplannen voor landbouw en natuur voor het komende jaar.

Positief vindt LTO de ambitie van het kabinet om de positie van de agrarische keten te versterken. "Daar zijn we blij mee", aldus Maat. "Maar helaas zien we die ambitie niet terug in de budgetten voor verduurzaming. Het beschikbare geld wordt steeds minder, terwijl er in de sector veel ambitie voor is."

Schoon en Zuinig

In de miljoenennota is voor de demoregeling Schoon en Zuinig vanaf 2016 helemaal geen budget meer beschikbaar. "Terwijl dit toch juist een goede manier is om nieuwe technieken praktijkrijp te maken. Zonder budget voor projecten is het convenant Schoon & Zuinig uitgekleed", stelt de LTO-voorzitter vast. LTO vindt het niet meer dan redelijk om dan ook de inhoud van het convenant nog eens tegen het licht te houden.

De situatie wordt nog lastiger doordat per 1 januari definitief een einde komt aan de productschappen. Het leidt ertoe dat minder geld beschikbaar komt voor kennis en innovatie. LTO concludeert dat verdere bezuinigingen voorkomen moeten worden. Maat: "De veel geroemde gouden driehoek met de succesvolle publiek-private samenwerking moet in stand blijven."

Betere afstemming

In goed lopende investeringsregelingen zoals Vamil, Mia en Eia wordt de komende jaren structureel gekort. "Wij hechten zeer aan deze regelingen. Wel zijn we bereid om kritisch te kijken naar een samenvoeging van de regelingen en een betere afstemming op echte innovaties", zegt de LTO-voorzitter.

Volgend jaar zal het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) worden ingevoerd. Veel ondernemers krijgen dan te maken met een daling van de toeslagrechten. Met name akkerbouwers moeten aan veel nieuwe eisen voldoen in het kader van vergroening. Onder meer dit brengt LTO tot de vaststelling dat er ook voor de overheid in het komende jaar een grote uitdaging ligt.

Werkbare uitvoering

"We verwachten dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland alle nieuwe voorwaarden zo helder mogelijk maakt voor ondernemers. Het moet voor het kabinet prioriteit zijn om het nieuwe GLB zo soepel mogelijk te introduceren. Wij willen graag samen met de staatssecretaris kijken naar een werkbare uitvoering van het beleid", aldus Maat.


bron: LTO Nederland
Publicatiedatum: