Wetenschappers van QUAFETY valideren pathogenen in vers gesneden groenten
De groente wordt weliswaar gewassen om bacteriële belasting te verminderen, maar dat is niet altijd afdoende. Ook kunnen de schadelijke bacteriën niet altijd tijdig worden gedetecteerd. Na de oogst worden de vers gesneden bladgroenten gedurende 5-7 dagen bewaard. Maar de officiële standaardprocedures voor de detectie van bacteriële pathogenen vereisen 4-5 dagen, dus zijn er snellere en betrouwbaardere methoden nodig om de aanwezigheid van pathogenen te detecteren.
In het kader van het EU-project QUAFETY – een sluitende aanpak ter verbetering van kwaliteit en veiligheid van Ready-to-Eat versproducten, hebben wetenschappers aan de Universiteit van Milaan (Italië) en de Universiteit van Athene (Griekenland) de technische efficiëntie van innovatieve diagnostische methoden gevalideerd voor de detectie en kwantificering van Listeria monocytogenes en Escherichia coli O157: H7 in vers gesneden groente en fruit. Bovendien hebben ze de werkzaamheid en de levensvatbaarheid voor de routinematige analyse van deze diagnostische methoden geëvalueerd.
De testresultaten toonden de technische efficiëntie aan van de ontwikkelde ELISA-gebaseerde methoden.
Bron: Cavaiuolo M., Ferrante A., Paramithiotis S., Hadjilouka A., Tzamalis P., Drosinos E.H., 'Validation of ELISA-based detection of L. monocytogenes and E. coli O157:H7 in fresh cut vegetables', July-October 2014, Journal of Food, Agriculture & Environment, Vol. 12 (3&4), page 98-99.