Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook specialties in spotlight bij open dagen Hazera

Tholen - Tijdens de open dagen bij Hazera was er niet alleen aandacht voor het nieuwe cruciferen onderzoekscentrum, maar ook voor de nieuwe rassen. Frank van der Geest en Marion Vissers leiden rond over de proefvelden.


Spitse spitskool!


Tinty F1

Opvallend in de spitskoolmarkt is dat er een trend is naar spitsere rassen. "Er zijn nu een aantal types op de markt die minder spits zijn. De vorm is echt er een herkenningspunt voor de handel en de consument: spitskool is lekkerder dan andere kolen." Daar wordt bij de veredeling op gelet." In de spitskool introduceerde Hazera vorig jaar de dieprode Tinty F1 (15-852). Het is de eerste commerciële rode spitskool voor de smaakmarkt. Tinty kan in de korte bewaring en biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld een duo-verpakking.



Ook dit jaar is er weer aandacht voor de Cabbice, het kool-ras dat vorig jaar geïntroduceerd werd en zich onderscheidt op smaak. Vissers vertelt: "Een koolstructuur, maar met een zoete smaak." Hierdoor biedt het mogelijkheden voor salades – terwijl de kool in vergelijking met sla uiteraard beter te bewaren en vervoeren is. Het ras is bovendien later dan sla-soorten (zomer-herfst), maar realiseert wel een hogere opbrengst.



"We zien een groeiende toekomst voor spitskool, maar bewaarkool blijft 80 procent van de markt", vertelt Van der Geest. In de bewaarkolen zijn verder 17-1125 en 17-1127 geïntroduceerd, twee bewaarkolen met tripsresistentie. "Dat is een probleem geweest, ook in het buitenland. Hiermee maken we het mogelijk minder te spuiten."


Nieuwkomer in bloemkool is vroege zomerbloemkool Tirza (10-605), die zich onderscheidt op uniformiteit. De zelfdekbaarheid is hoog en het ras is bovendien geschikt voor machinaal dekken. "Hij groeit in 75 dagen en is in de zomer bijzonder constant", aldus Van der Geest.



In de spruitkool is aandacht voor 16-628. Belangrijk aan het ras, dat zowel geschikt is voor de industrie- als de versmarkt, is de mogelijkheid om machinaal te schonen. "Door de iets langere vorm is het blad na het snijden makkelijk eraf te wrijven."






Met Maestro, een wortelras van zusterbedrijf Vilmorin, heeft Hazera al jaren een bijzonder ras in handen. Het ras onderscheidt zich op smaak, maar heeft wel een voorzichtigere behandeling nodig. Een groep Limburgse telers heeft de hele verwerkingslijn hierop afgestemd. Nieuw in het wortelsegment is Goldfinger. "De eerste gele wortel die ook echt smaakt naar wortel", proeft Vissers. Het ras heeft minder last van groene koppen en is makkelijk te bewaren.

Voor meer informatie:
Hazera
4920 AA Made, Postbus 28
Telefoon: +31 (0)162690900
E-mail: [email protected] 
www.hazera.nl


Publicatiedatum: