Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sven Willems, Willems Perlite

"Markt voor perliteblokken groeit"

Tholen - Steeds meer tuinders schakelen over naar perliteblokken. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er de groeiende populariteit van natuurlijke substraten, waarop een steenwolpot niet past. "Wij zien een duidelijke toename van het gebruik van natuurlijke substraten", bevestigt Sven Willems, samen met broer Niels eigenaar van Willems Perlite. "Die ontstaat niet alleen vanuit de behoefte van de telers, maar zeker ook omdat de retail en de consument steeds meer kijken naar de werkwijze van producenten en hoe deze te verduurzamen."



Makkelijk recycleren
Daarnaast speelt voor telers het recycleren mee. "Voor telers die werken met substraten als perlite en kokos, of een mengeling hiervan, past een perlitepot beter omdat ze het na de teelt samen kunnen afvoeren. Steenwolpotten van perlitematten afsnijden is een arbeidsintensief en vervelend karwei, dat bovendien afval genereert." Dat probleem hebben de telers die perlite gebruiken niet meer.

Meer generatieve planten

Een andere stimulans voor de perlitemarkt is de vraag naar een meer generatieve plant – zeker onder tomatentelers is dit een trend. Plantenkwekers kunnen in perliteblokken makkelijker een meer generatieve plant opkweken. Ondertussen zijn er in Nederland verschillende plantenkwekers die de perliteblokken automatisch kunnen verwerken. "Hierdoor zijn in de afgelopen jaren diverse grote telers overgeschakeld op perliteblokken. De resultaten hiervan zijn over het algemeen erg positief. De planten maken tijdens de opkweek meer droge stof en wortels aan, doordat perlite een grotere zuurstofcapaciteit heeft in vergelijking met steenwol. Planten opgekweekt in perlitepotten ontwikkelen daardoor een fijner vertakt en beter wortelgestel dat zich manifesteert doorheen de hele pot", vertelt Willems.



Productgamma uitbreiden
"Jaarlijks verkopen wij voor enkele honderden hectares perlitepotten in de Benelux en Duitsland", aldus Sven Willems. "Ondanks de moeilijke tijd waarin de tuinbouw momenteel verkeert, willen wij er heel graag in blijven investeren en verder groeien met Willems Perlite. We willen in de toekomst ook ons productgamma uitbreiden. Hiervoor zijn we op zoek naar partners die hierin mee willen investeren. Zo willen we een totaaloplossing kunnen bieden aan onze klanten."
 
Voor meer informatie:
Willems Perlite
Hulsdonk 37
9042 Gent Zeehaven
Tel. +32 (0)9 373 47 03
Gsm +32 (0)497 84 65 79
Fax +32 (0)9 373 48 02
[email protected]