“Turks marktaandeel Russische importtomaten groeit van 40 naar 57%”
Fruit-Inform is een Oekraïens bedrijf dat de AGF-markten van Oekraine, Rusland en andere Oost-Europese landen in de gaten houdt en analyseert. Op basis van deze gegevens voorspelde Ievgen Kuzien tijdens het Deutscher Obst & Gemuse Kongress wie er van de boycot zal profiteren en hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen.
Bekijk de fotoreportage van het Deutscher Obst & Gemuse Kongress hier.
In de aardappelmarkt ziet Kuzin niet veel veranderingen. "Rusland importeert voornamelijk vroege aardappelen. De producties liggen hoog, dus dat betekent iets lagere prijzen", schat Kuzin in. De geboycotte landen leveren maar 5-9% van de Rusissche import. Daarom verwacht hij voor komend seizoen niet veel veranderingen. "Egypte, China en Israël kunnen gewoon doorleveren."
Opvallend: sinds de boycot is de tomatenprijs in Rusland gedaald. Vorig jaar september lag de prijs op 79 cent, dit jaar op 70. "Er is na invoering van de boycot veel ingekocht", verklaart Kuzin. "De voorraad in Rusland is groot."De geboycotte landen leverden 30% van Ruslands imporrtomaten. 10% wordt ingevuld door Litouwen, 5,5% door Polen, 4% door Nederland en 3,5% door Spanje. Andere EU-landen zijn nog eens goed voor 6% van de export Er van uit gaand dat de boycot stand houdt, voorspelt Kuzin dat het Turkse aandeel in de export groeit van 40,4% in 2013/2014 naar 57,8% in 2014/2015. Ook China profiteert: van 10,3 naar 14,7%.
Appelen
De grootste veranderingen zijn volgens de cijfers van Fruit-Inform zichtbaar in de appelmarkt. De Russische markt werd voor 70-80% gevuld met importappelen. Rusland importeerde ruim 1 miljoen ton appelen in seizoen 2013/2014. Van die import is 74,5% afkomstig van de geboycotte landen. Bijna 50% van de import kwam uit Polen. Wie gaat dat opvangen? De eigen productie wordt verhoogd, voorspelt Kuzin, maar dat kost tijd. De prijzen in Rusland liggen inmiddels hoger dan vorig jaar. Daarnaast ziet hij ziet goede kansen voor China (van 8,3 naar 33,4%), Servië (8,4 naar 33,7%) en Azerbeidjan.(van 3,2 naar 12,8%). Maar is dat reëel? Als Servië daar 30% van zou invullen, is een productie van 300.000 ton nodig. Volgens een luisteraar wordt dat nooit gehaald. Accepteert Rusland omgekat product? "De Russische supermarkten liggen momenteel vol met Wit-Russische zeevissen", schertst Kuzin. "Wit-Rusland kent geen zee."
Ook in de AGF-sector voorziet Kuzin een toename van dit soort onwaarschijn-lijkheden. In bijvoobeeld Moldavie is de hele sector ingestort. Het land was voor 91% afhankelijk van Russische export. "Ze dumpen op de Oekraïense markt, zoeken naar exportmogelijkheden in Kazachstan of gaan met de smokkel aan de slag."
Bekijk de fotoreportage van het Deutscher Obst & Gemuse Kongress hier.