Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
telen op afstand

Control Room leidend in vervolgonderzoek weegsystemen

Op donderdag 18 september 2014 is er vanuit het Innovatie en Demonstratiecentrum (IDC) Digitaal Telen een Arenasessie over weegsystemen gehouden. Deze bijeenkomst vond plaats in het Horti House bij GreenQ-DLV Plant te Bleiswijk. De groep van vijftien deelnemers bestond uit een mix van telers, toeleveranciers, onderzoekers, adviseurs en studenten. Jilles Goedknegt (GreenQ-DLV Plant) gaf als voorzitter een korte toelichting op het project IDC Digitaal Telen en de doelstelling van deze middag.



Wat is het IDC Digitaal Telen?

Het IDC Digitaal Telen draagt bij aan innovaties in de tuinbouw door inzicht te verschaffen in de aanwezige beschikbare technieken en de benodigde technieken die kunnen bijdragen aan het complementeren van de methodiek van het telen op afstand. Het IDC Digitaal Telen is ingericht met een praktijkconforme teelt in een praktijkafdeling van het Improvement Centre die wordt gemonitord met sensortechnieken en camera's om de tomatenteelt te monitoren. Deze teelt geldt ook als referentie voor de paprika- en komkommerteelt. Daarnaast is een Control Room ingericht, gevestigd in het Horti House, waar de teeltdata uit de praktijkafdeling verzameld wordt en op basis van die data wordt de teelt in de praktijkafdeling, op afstand, gemonitord en gestuurd.



Tijdens deze middag is gekeken naar de mogelijkheden van sensortechnologie om een goed teeltadvies te geven van achter de computer, zonder het gewas te zien.
Daarnaast is er met elkaar nagedacht over wat nodig is om dit 'advies op afstand' zodanig te perfectioneren dat het volledig toepasbaar wordt in de praktijk. Tijdens deze middag lag de focus op het gebruik van weegsystemen.
 
Wim van der Ende gaf, als technisch projectleider van dit project, een toelichting op de praktische ervaringen tot nu toe. Dit jaar bepaalt de bezoekende consultant de teeltstrategie, gevolgd door Wim als 'de adviseur van achter de computer' in de Control Room. Het komende teeltseizoen wordt dit omgedraaid en wordt de Control Room leidend. De komende maanden worden er door twee studenten van HAS Den Bosch twee onderzoeksopdrachten uitgevoerd:
1. Beoordelen van wortels, hoe doe je dat en welke verbeteringen zijn mogelijk in de beoordeling?
2. Wat zijn de reacties van de plant op de verschillende klimaatstrategieën en heeft de huidige gewasregistratie aanvulling voor een goede advisering bij het telen op afstand?

In zijn presentatie zoomde Wim in op het weegsysteem van Paskal. Samen met de zaal kwam hij tot vier aandachtspunten:
1. De nauwkeurigheid van het systeem
2. De frequentie van meten (een keer per twintig minuten)
3. Het ontvangen van de door Paskal geanalyseerde gegevens op de volgende dag
4. Het trekken van juiste conclusies gebaseerd op de cijfers.
Vervolgens kregen de klimaatcomputerleveranciers van Hortimax, Priva en Hoogendoorn de gelegenheid om hun weegsysteem toe te lichten. Uit deze presentaties bleek dat bij alle leveranciers het (onder)verzadigingspunt van het substraat een centrale rol speelt.

In de discussie werd vanuit de telers gesteld dat de laatste tien jaar weinig is ontwikkeld vanuit de toeleveranciers. De toeleveranciers gaven daarop aan dat alleen ontwikkeld wordt wanneer vraag vanuit de markt is. Volgens de aanwezigen ontwikkelt de tuinbouw in Nederland minder snel door de toegenomen individualisering van telers. Men is overtuigd dat de ontwikkelingen veel sneller gaan als meer wensen, ervaringen en kennis zou worden uitgewisseld tussen toeleveranciers en tuinders onderling. Door modellen te gebruiken met zelflerende systemen zijn in de toekomst grotere slagen te maken. Telers die vooraf een prognose opstellen met een bijbehorend plantmodel komen verder als ze de werkelijkheid hier continu mee vergelijken en er scherp bovenop zitten.
Momenteel is advisering en coaching op afstand al mogelijk, waarbij het wel een randvoorwaarde is dat altijd iemand op het bedrijf aanwezig is die 'groene vingers' heeft. Volgens de aanwezigen is het telen op afstand momenteel nog een brug te ver. De huidige proef is gericht op het trekken van een conclusie na afloop van het telen op afstand.



Voor meer informatie:
Horticultural Expertise Group
Steven Madern, Marketing & Communicatie
Violierenweg 3, 2665 MV Bleiswijk
Telefoon: +31 105221771
E-mail: [email protected]
www.greenq.nl
Publicatiedatum: