Uit de resultaten van een studie genaamd "The application of amino acids in vegetable crop" ("Het gebruik van aminozuren in groentegewassen") uitgevoerd aan het tuinbouwlaboratorium van de Aristoteles Universiteit in Thessaloniki is gebleken dat aminozuren kunnen worden gebruikt om ammoniumnitraat volledig te vervangen als meststof in slateelt. Ammoniumnitraat is de belangrijkste oorzaak dat de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater vervuild zijn met nitraten.
"Naast de milieuvoordelen (voorkomen van verontreiniging door nitraat) biedt de toepassing van aminozuren aanzienlijke voordelen voor zowel de producent (meer gelijkmatige plantengroei) als voor de consument, aangezien de eindproducten een hoger gehalte aan vitamine C en een lager nitraatgehalte bevatten," zegt Anastasios Siomos, hoofd van wetenschappelijk onderzoek en directeur van het tuinbouw-laboratorium van de universiteit.
De Europese Unie stelde in 1997 maximale grenzen aan de hoeveelheid nitraatinhoud bij sla en spinazie en sinds kort ook bij rucola.
Nitraten hebben negatieve effecten op het milieu. De aanwezigheid van verhoogde nitraatconcentraties in het oppervlaktewater (meren en omheinde baaien) veroorzaakt eutrofiƫring. De belangrijkste bron voor het hoge nitraatgehalte in de bodem zijn stikstofhoudende meststoffen, die op grote schaal worden gebruikt in landbouw om de productiviteit te verhogen.
De studie over de uitvoering van aminozuren om gewassen te bemesten begon in 2010 aan het tuinbouwlaboratorium van Aristoteles Universiteit en is uitgebreid naar andere groenten, zoals spinazie, door de samenwerking met het Agricultural Research Institute van Cyprus.