Opkweken wolhandkrab in kassen weerbarstiger dan gedacht
Waar vroeger de krab vooral een plaag was voor de Nederlandse binnenvissers worden er nu door de handel goede tot zeer goede prijzen betaald. Soms zelfs tot 30 euro de kilo. De mogelijkheden om wolhandkrab te vangen in Nederlandse wateren nemen echter om diverse redenen (gesloten aaltijd, dioxineproblematiek) eerder af dan toe.
In Aziƫ worden verschillende soorten krab en ook de wolhandkrab in aquacultuursystemen geproduceerd. Met financiƫle steun in het kader van de subsidieregeling Innovatie in de visketen heeft Barelds onderzocht of het technisch mogelijk en financieel haalbaar is om in bestaande kassen met bestaande bakkensystemen kleine wolhandkrab op te kweken tot marktrijpe krab van tenminste 150 gram.
Hoewel de krabben goed en veel aten en de sterfte de eerste weken te verwaarlozen was, begon de sterfte daarna enorm toe te nemen. Met name in de bakken met hemelwater (opgevangen regenwater), waardoor voor Barelds in ieder geval duidelijk is dat dit absoluut geen geschikt water is om krab in te kweken. Krabben moeten verschalen om te kunnen groeien, het uiteindelijke doel van het opkweken, maar dat is in de kassen niet gelukt. Geen enkele krab heeft zich verschaald.
De krabben bleken ook enorme vervuilers. Zowel in bakken met weinig (vijf per vierkante meter) als met veel krabben (30 en meer) was de vervuiling door uitwerpselen bijzonder groot. De bassins moesten soms twee keer per week helemaal schoongemaakt worden, wat het kweekproces waarschijnlijk verstoord heeft en nog konden de filters het niet aan.
Een factor die mogelijk ook een rol heeft gespeeld is 'stress' onder de krabben. Barelds: "Een krab schijnt een stresshormoon af te scheiden, dat zich ophoopt in het systeem. Teveel van dit hormoon in het systeem kan eetstoornis en uiteindelijk sterfte veroorzaken."
Zie voor meer informatie de site van Visserijnieuws.
Bron: Visserijnieuws