Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appels telen op substraat

Het programma 'Teelt de grond uit' ontwikkelt rendabele teeltsystemen die voldoen aan Europese regels voor waterkwaliteit. Voor appels wordt ook getracht bodemmoeheid te voorkomen zonder chemische middelen.

In het programma wordt voor verschillende soorten vollegrondstuinbouw (groenten, bloembollen, boomteelt, fruit en zomerbloemen & vaste planten) naar manieren gezocht om gewassen op andere manieren (uit de grond) te telen: in bakken, potten, containers, lange goten of in drijvende bakken op water. Uitgangspunt is dat de systemen naast milieuvoordelen ook voordelen voor ondernemers opleveren (zoals efficiƫnter kunnen werken, betere kwaliteit of nieuwe marktkansen).

Appels de grond uit

Het project 'Teelt de grond uit/appel' is gestart met om twee doelen te bereiken, namelijk het verlagen van de stikstofuitspoeling uit mest en het oplossen van bodemmoeheid zonder gebruik te maken van het inmiddels verboden grondontsmettingsmiddel metam-natrium.

In het kader van de proef zijn drie verschillende systemen getest, een systeem waarbij in containers (grote kunststof potten) met substraat werd geteeld en twee systemen waarbij in sleuven met substraat in de grond werd geteeld. In het tweede jaar van de proef is gestopt met het systeem met containers omdat er teveel vorstschade optrad.

De twee sleufsystemen hebben tot dusver veel informatie opgeleverd over het reguleren van de groei en de kwaliteit met verschillende bewaterings- en bemestingssystemen. Het onderzoek wordt daarom voorlopig voortgezet.


Bron: Groen Kennisnet

Publicatiedatum: