Arjan Boer, Boer & Den Hoedt

“LED-belichting geeft ons bedrijf een voorsprong”

Tholen - De telers van Boer & Den Hoedt uit Ridderkerk zien veel voordelen van LED-belichting ten opzichte van de traditionele SonT-lampen. Arjan Boer is inmiddels een bekende ambassadeur van LED. In zijn bedrijf hangen de watergekoelde LED Grow Lights van Lemnis Oreon. Hij stipt in een paar statements de voordelen voor zijn bedrijf aan:
 
  • "De kwaliteit van onze sla is beter geworden. Het gewas is compacter, het blad is steviger en is beter houdbaar."
  • "Wij hebben praktisch geen last meer van rand. De stralingswarmte van SonT gaf deze problemen nog wel. Nu is dat vrijwel nihil. De bladeren die aangetast zijn, worden er tijdens het oogsten handmatig afgeplukt. Dus dit scheelt veel arbeidstijd."
  • "Onze afnemers (lees: supermarkten) vragen steeds meer om milieubewust geteelde producten. Er hangen hier watergekoelde LED-lampen van Lemnis Oreon. Doordat de warmte via een warmtepomp en luchtslurven weer terug de kas in wordt gebracht, kunnen we met 50% minder energie toe."Boer & Den Hoedt heeft in de nieuwbouw (sep 2013) op 9000 m2 de LED-lampen door PB Techniek laten installeren. Paul Brabander van PB Techniek: "Wij hebben op dit moment de meeste ervaring met het installeren van deze techniek. Het gaat goed, en we zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de nieuwe armaturen. We zijn blij dat de resultaten van de nieuwe generatie LED Grow Lights van Lemnis Oreon onze verwachtingen overtreffen. En die waren al hoog gespannnen: gemeten waarde door Michel Broch na oplevering 2,4 micro Moll/ Joule. Op deze manier hopen we de techniek in de tuinbouw een nieuwe impuls te geven. Ik geloof hierin, net als Boer & Den Hoedt. Vanaf het begin af aan."


Gert Grolleman van Lemnis


Arjan Boer van Boer & Den Hoedt

Boer & Den Hoedt is een slateeltbedrijf in Ridderkerk. Dit bedrijf hoorde bij de eerste groep telers, die interesse hadden in LED-belichting. In 2009 werd werden de eerste Lemnis LED-lampen gehangen bij de bestaande belichting op 5000 m2. Arjan zag toen dat het gewas goed reageerde op het LED-licht én hij zag ook dat er, helaas, meer schaduw in de kas was. Met deze 'tweede generatie' lampen is dit nadeel weg, omdat het wordt opgehangen als gewone belichting. Lemnis, daarentegen, heeft niet stilgezeten en de lamp, zo mogelijk, compacter gemaakt. Gert Grolleman van Lemnis Oreon: "Deze nieuwste lamp is zo compact dat er in vergelijking tot model 2013 nog 30% minder schaduwwerking is en daarnaast de lichtoutput met 5 % is toegenomen"

Boer & Den Hoedt maken plannen om het gedeelte van de kas waar nu traditionele belichting hangt, te gaan vervangen met de watergekoelde lampen van Lemnis Oreon. Dat staat in de planning voor in het najaar / winter 2014.

Op de Greentech zullen de heren van Lemis Oreon in de stand van PB Techniek staan om u verder te informeren. Het standnr is 11-200.

Voor meer informatie:
Lemnis Oreon
Gert Grolleman
g.grolleman@lemnis-oreon.com
tel 030-7600660

PB Techniek
Paul Brabander
paul@pb-techniek.nl
tel 06 – 5107 4882

Boer & Den Hoedt
Arjan Boer
Arjan@boerdenhoedt.nl
06 – 5394 6193
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven