Opkweken in kokospotten: op zoek naar het ideale systeem

De vraag naar duurzame productie groeit in de hele tuinbouw en diverse toeleveranciers kiezen voor duurzame innovaties. Een daarvan is de kokospot voor de opkweek van jonge planten. Vooral voor telers die zelf met de opkweek aan de slag gaan, is het een interessant alternatief voor steenwol.
Opkweekblokken van kokos zijn niet geheel nieuw. Maar terwijl veel telers en kwekerijen vertrouwen op steenwol, kan het toch een interessante niche zijn voor de industrie. De oorzaak hiervoor ligt in het verleden. Veel toeleveranciers kwamen op de markt met diverse opkweekpotten in verschillende groottes, eigenschappen en samenstellingen. Een doorn in het oog van de plantenkwekers, want het product waar zij mee werkten (steenwol), was veel stabieler en van constante kwaliteit. Daarbij waren ook veel machines in de kwekerij ingericht op steenwol.

Maar tegenwoordig zijn op de IPM Essen en Fruit Logistica veel kokospotten te vinden. Volgens Shan Halamba van Riococo is de vraag ernaar zelfs groter dan ooit.

Logische stap
"Kokosmatten zijn populair en algemeen geaccepteerd in de professionele tuinbouw wereldwijd. Telers zijn zich bewust van de voordelen van kokossubstraatmat. Nu willen ze overstappen naar een hele teelt op kokos. Een kokos opkweekpot ligt voor de hand."

Nu wereldwijd steeds meer grote telers met de eigen opkweek aan de slag gaan, wilde Riococo de perfecte pot creëren. "Het voordeel van kokos is dat met de juiste ingrediënten, je een makkelijk werkbaar product creëert. We hebben het juiste evenwicht in onze matten al eerder gevonden. Nu hebben we ook de juiste mix voor de potten."Edgar Leyton van Leyton Greenhouse Supply (dealer en consultant Riococo in Mexico), met Ing. Leonor Ortega van Finka.

Minimal input

"Zonder er veel aan te hoeven doen, wortelen planten als paprika, komkommer en tomaat al binnen enkele dagen na het planten", vertelt Shan. "De juiste mix en biologisch afbreekbaar materiaal is sterk en makkelijk werkbaar."

Vorig jaar heeft Riococo verschillende proeven uitgevoerd met telers wereldwijd. Inmiddels zijn verschillende teeltbedrijven aan de slag gegaan met de potten. "Telers in Japan en de Bahamas zijn geheel overgestapt. Nu gaan we naar Mexico, USA en Canada."

Proeven bij Finka

Een van die telers die met proeven van Riococo potten aan de slag is gegaan is Finka, een bekende teler met diverse teeltlocaties in het AgroPark in Queretaro. Ing. Leonor Ortega gaat over de opkweek binnen de kwekerij en is door Riococo gevraagd om een proef te doen met de kokospotten. "Bij Finka hebben ze veel kennis en ervaring van de opkweek van groenteplanten", vertelt Shan. "Commerciele proeven bij dit soort telers is belangrijk voor ons, om een productlijn te ontwikkelen die aansluit bij de wens van de telers."

Volgens Ortega wortelen de planten in de kokospotten sneller. "We zien meer en sterke wortels in de eerste drie weken na het zaaien. Aan de ander kant hebben de steenwol potten minder water en meststof nodig. Het kokos vraagt om een andere strategie. In onze kwekerij werken we met een eb- en vloedvloer en dat is perfect voor de steenwol. We denken dat het ook kan met kokos, maar je moet wel de juiste strategie ontwikkelen."
 Kritische feedback
"We zijn niet bang van kritische feedback, omdat we de potten willen verbeteren. Anders had het geen zin om proeven te doen", vertelt Shan Halamba. "Dankzij partners als Finka kunnen we onze producten in echt omstandigheden testen en kunnen we producten ontwikkelen die aansluiten bij de teelt van vandaag."


Voor meer informatie:
Riococo
www.riococo.com
inquiries@riococo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven