Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwsector geeft 2013 een zes maar gaat optimistisch 2014 in

Voor de Nederlandse tuinbouwondernemers gaat 2013 met een kleine voldoende de boeken in. De tuinders beoordelen het afgelopen jaar met een 'zes rond' als het gaat om de financiële resultaten. Dat is iets hoger dan 2011 (5,9) en lager dan in 2012, toen men aan de financiële resultaten nog een 6,3 toekende. Voor 2014 verwacht 47% een beter resultaat (eind 2012 was dit nog 37%). Net andersom verwacht 23% een minder goed resultaat. Dit was een jaar geleden nog 37%.

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de eindejaarsenquête onder ondernemers, die Flynth dit jaar voor de negende keer heeft gehouden. Van de respondenten beoordeelt 68% van de ondernemers 2013 met een voldoende en 32% met een onvoldoende. Ter vergelijking: in 2012 gaf 73% een voldoende en 27% een onvoldoende aan de financiële resultaten over het jaar.

Voor 2014 en daarna zijn de verwachtingen positiever. Maar liefst 90% heeft vertrouwen in de toekomst van het eigen bedrijf en 50% van de respondenten geeft een rapportcijfer 8 of hoger voor het eigen bedrijf. Een jaar geleden waren de verwachtingen overigens ongeveer gelijk. In totaal hebben medio december ruim 3.000 ondernemers in het mkb (inclusief land- en tuinbouw) meegedaan aan de eindejaarsenquête van Flynth, onder wie 330 tuinbouwondernemers. Flynth is als accountantsorganisatie marktleider in het mkb en de tuinbouwsector.

● Terugkijken op 2013
In 2013 realiseerde 34% van de tuinbouwbedrijven een omzetgroei (2012: 42%). Van omzetdaling was in 2012 sprake bij 24% en in 2013 bij 38% van de ondernemers. De balans tussen werk en privé blijft positief in 2013 met 76% van de ondernemers tevreden (2012: 78%). Ter vergelijking: agrarische ondernemers in Nederland scoren met 82% voldoende iets hoger dan de tuinbouw, terwijl deze balans in het mkb een stuk lager ligt: hier is 75% van de ondernemers tevreden over de balans tussen werk en privé.

Het imago van de tuinbouw als sector lijkt weer iets verbeterd: 26% van de ondernemers ervaart een verbetering van het imago van de sector (dit was in 2012 nog 24%). Slechts een klein deel van de tuinders, 9%, ervaart een verslechtering van het imago in het afgelopen jaar (11% in 2012). In 2013 ondervindt 23% van de ondernemers in de tuinbouw problemen bij de financiering van hun bedrijfsactiviteiten, een toename ten opzichte van de twee voorgaande jaren (2012: 19% en 2011: 15%). Geheel in lijn met de signalen uit de sector vallen bij meer bedrijven de verkoopprijzen en de afzet tegen en zijn de banken een stuk strenger met financiering.

● Samenwerking geen populair thema
De meeste ondernemers in de tuinbouw reageren niet positief op de vraag of zij samenwerking zien als oplossing voor hun problemen. Samenwerking tussen ondernemers scoort het laagst: minder dan een kwart ziet er wel wat in en de helft ziet er niets in. Samenwerking door het aanbod te bundelen levert eenzelfde reactie. Samenwerking in de keten scoort weliswaar hoger met 45%, maar één op de drie ondernemers ziet ook daar niets in.

● Beoordeling overheid
De overheid heeft bij de doelstelling om de administratieve lastendruk te verminderen geen resultaat geboekt in de tuinbouwsector. Slechts één respondent heeft aangegeven dat er een vermindering waarneembaar is; 56% geeft aan dat de regeldruk gelijk is gebleven en 44% merkt eerder een toename van regels en voorschriften. Over de rol van de overheid bij het economische herstel zijn de ondernemers in de tuinbouw duidelijk: slechts 12% vindt dat de overheid adequaat het herstel heeft gestimuleerd. In algemene zin zijn de tuinders weinig van mening veranderd over het kabinet: Rutte en de zijnen krijgen een 5,4 op hun rapport, in 2012 was dit nog een 5,3.

● Kansen en verwachtingen voor 2014
Tuinbouwondernemers zijn een stuk minder somber over het economisch perspectief. Nog steeds zijn de fluctuaties op de energiemarkt, de ontwikkeling van de economie en de prijsontwikkeling van producten de grootste zorgenkindjes. Meer dan de helft van de respondenten ziet dit als de grootste bedreigingen voor 2014. Ten opzichte van 2012 zijn er 'nieuwe' bedreigingen bijgekomen: de stijgers zijn 'wet- en regelgeving' en 'geen vervanger bij ziekte'. Het doen toenemen van de binnenlandse productie wordt in 2013 veel minder ervaren als een belemmering.

● Investeren
In 2014 verwacht 25% van de tuinders meer dan 100.000 euro te gaan investeren (vorig jaar was dat 28%). Opvallend is dat een meerderheid van de tuinbouwondernemers het investeren in duurzame energie – wat vooral in de tuinbouw een 'hot item' lijkt – niet als 'kansrijk' noemt: 52% ziet daar niets in en slechts 22% ziet investeren in duurzame energie als (zeer) grote kans.

Het aantal tuinders dat tijd investeert in social media is ten opzichte van vorig jaar niet gegroeid. Tuinders hebben niet de verwachting dat de inzet van sociale media zakelijk iets oplevert, maar men vindt het wel relevant. Alleen bij Facebook geven enkele ondernemers aan dat dit kanaal kansen oplevert.

Voor meer informatie:
Flynth
Frank Hollaar (manager Tuinbouw)
(0174) 637 100
Martin Kuiter (contentmanager)
(026) 354 26 00.

Publicatiedatum: