Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU: gewasbeschermingsmiddelen kunnen menselijk brein beschadigen

Twee neonicotinoïde chemicaliën zouden de ontwikkeling van het menselijk zenuwstelsel kunnen beïnvloeden volgens de EU. De Europese Autoriteit van Voedingsveiligheid (EFSA) stelde voor dat de veiligheidsniveaus voor blootstelling worden verlaagd, terwijl er verder onderzoek wordt uitgevoerd. Ze baseerden hun besluit op onderzoeken, die aantoonden dat de chemicaliën invloed hadden op de hersenen van pasgeboren ratten.

Een van de middelen werd afgelopen april verboden in de EU wegens zorgen over de impact op bijenpopulaties. Neonicotinoïden zijn 'systemische' middelen, die een hele plant giftig voor plunderaars maken. Ze zijn over de hele wereld de laatste twee decennia erg populair geworden, aangezien ze als minder schadelijk voor mens en milieu worden beschouwd dan oudere chemicaliën. Maar een groeiend aantal onderzoeken heeft deze nicotine-achtige middelen gelinkt aan een snelle daling van de bijenpopulatie.

Nu laat EFSA in een verklaring weten dat het bezorgd is dat twee typen neonicotinoïden -imidaclopride en acetamipride- "de ontwikkeling van het menselijk zenuwstelsel" kunnen beïnvloeden. Ze willen de richtlijnen voor aanvaardbare niveaus aan blootstelling verlagen terwijl er verder onderzoek wordt gedaan. In de verklaring zei EFSA dat de twee neonicotinoïden "de ontwikkeling van neuronen en hersenstructuren, die verbonden zijn met functies zoals leren en geheugen, negatief kunnen beïnvloeden". De huidige richtlijnen "zouden niet beschermend genoeg zijn tegen de ontwikkelingsneurotoxiciteit en zouden moeten worden verminderd".

Andere deskundigen zeggen dat de stap van EFSA vooral uit voorzorg is: "De vermindering in de referentiewaarden was in de meeste gevallen bescheiden", zei professor Alan Boobis van Imperial College London. "Hoewel er een duidelijk vraagteken staat bij de mogelijke effecten van deze stoffen op het brein, suggereren de conclusies van EFSA niet dat de blootstelling van mensen aan deze stoffen op de niveaus die zich normaal voordoen in voeding of in het milieu, een reden voor bezorgdheid is."

Source: bbc.co.uk
Publicatiedatum: