Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrije zaterdag in Westland lange tijd niet mogelijk

Begin jaren zestig ging het ineens geweldig goed met de Nederlandse economie. Het aardgas wierp zijn vruchten af en dat moest ergens in tot uitdrukking worden gebracht. Nou, de lonen gaan met tien procent of meer omhoog en wat zou u denken van een vrije zaterdag? De zaterdagmiddag hadden we voor de oorlog al, maar de hele dag vrij hebben kon je alleen als je emigreerde naar Engeland, waar de vrije zaterdag al veel langer gemeengoed was.



In het Westland ging het ook goed, maar door die stijgende lonen steeg ook de vraag naar kwalitatief betere producten en daar kon het Westland aan voldoen. Maar niet aan de wens, later zelfs eis van de werknemers van een vrije zaterdag. Dat was gewoon onmogelijk, zo lieten de tuinbouwende werkgevers weten. Je kon de tomaten niet zo lang rijp in de kassen laten hangen. Ze moesten worden geplukt en naar de veiling, zoals op bijgaande foto. Hetzelfde gebeurde met de glassla, waarvoor later zelfs drie veilingen - tegen de afspraken in - toch op zaterdag gingen veilen.

Het is allemaal vastgelegd in een artikel in de rubriek Ouder Westland te vinden in het AD editie Westland van vrijdag 20 december. Kijk ook even op www.overhetwestland.nl voor nadere informatie .

Publicatiedatum: