Knelpuntenoogst week 50 - Phytopthora tomaat en Bremia in sla

De Coördinator Effectief Middelenpakket (CEMP) voor de glastuinbouw wordt regelmatig gevraagd om een presentatie te houden. De ontwikkeling van het middelenpakket staat hierin centraal. Ook wil de CEMP graag horen van telers en adviseurs welke knelpunten actueel zijn. Over de knelpunten wordt gediscussieerd. Maar doel is ook knelpunten helder in beeld te hebben, om op te nemen in de knelpuntenlijst van het Expert Centre Specialty Crops.

Tijdens een tomatenbijeenkomst in Zuid Oost Nederland kreeg de CEMP weer veel input. Daarnaast werd in korte presentatie op de gewasbijeenkomst Sla stilgestaan bij de vraag is het middelenpakket voor de bedekte teelt van sla nu voldoende?

Phytophthora, galmijt en wittevlieg

De top 3 knelpunten tomaat werd door de aanwezige telers zo (zie bovenstaand) samengevat. Met name dit najaar bleek dit op diverse tuinen lastig te beheersen. Terwijl nu Daconil nog inzetbaar was en volgend jaar niet meer. Botrytis, tot voor kort het probleem voor de tomaat, heeft dit seizoen geen grote problemen opgeleverd. Komt dit door het nieuwe middel Luna privilige? Belangrijk is wel om middelen goed te blijven afwisselen, anders raken we effectieve middelen kwijt, zo beaamden de telers ook.

Galmijt blijft een lastige, waarop de huidige biologie niet voldoende vat heeft. Het moet in de teeltwisseling opgeruimd worden. Telers zien de aantasting ook pas laat, waardoor effectief corrigeren ook lastig is. Dan is ook de vraag waarmee? Daar de enige middelen met effect toch ook de biologie schaden.

Wittevliegbeheersing is soms toch best lastig in tomaat. Een selectief correctiemiddel, om af en toe de piek wittevlieg snel op te kunnen vangen is een grote wens. Extra vanglinten, soms hele gevels met gele linten, kunnen toch niet altijd voldoende zijn. Elk middel is welkom, er wordt ook gehoopt op de terugkeer van de eidoder Applaud. Wittevlieg populaties ontwikkelen zich soms razend snel. Een correctie hierop kan de biologie even ondersteunen zonder dat het biologische systeem teveel wordt verstoord. Tomatentelers zijn toch al heel ver om alles met goede beestjes op te lossen.

Middelenpakket sla voldoende?

De resultaten voor de bedekte teelt van sla vanuit het CEMP-project bereikt nu voldoende? Dat was de centrale vraag van de eerste presentatie op de slabijeenkomst. Het middelenpakket voor de bedekte teelt van sla is de afgelopen jaren flink uitgebreid. De tweede spreker, de heer Ruud van Amersfoort, gaf het antwoord in zijn presentatie.

"Ja, met het huidige middelenpakket en de huidige etiketten is een goed schema op te stellen voor zowel voorjaars/zomer, herfst en winterteelt. Dit jaar kampten wel diverse telers in de herfst met bremia, mede doordat bladresten zijn onder gefreesd. Dan loop je al snel achter de feiten aan, daar echt curatief middel voor hoge druk van bremia als een Fubol Gold ontbreken."

Er zijn wel enkele punten essentieel een zeer goede bedekking en rassenkeus. De plantenkweker en daarna de teler moeten erin kunnen slagen een goede bedekking te houden met het huidige pakket middelen. Water geven in sla komt zeer krap en moet goed samengaan met het spuitschema. Daarnaast moet door een goede spuittechniek, het gewas zeer goed bedekt worden met het middel. Een spuitboom met meerdere doppen, die allemaal goed afgiftepatroon hebben.


Bron: LTO Groeiservice

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven