moderne projecten met geothermie in Noord-Griekenland

Glastuinbouw kan Griekenland uit de crisis helpen

De Griekse staatssecretaris voor landbouw, Dimitris Melas, denkt dat zowel de landbouw als de glastuinbouw kunnen bijdragen aan het economisch herstel van het land. Onlangs bezocht hij Fresh Produce Ukraine in Kiev om het idee te promoten. Daarnaast wilde Melas de betrekkingen met Rusland en Oekraïne aanhalen. Volgens de staatssecretaris is er voor Griekse telers een grote potentiële afzetmarkt in de twee landen. "Over kwaliteit van Griekse productie is nooit discussie geweest. Er liggen kansen voor Griekse bedrijven en nu teeltbedrijven hun teelt optimaliseren, worden dat er alleen maar meer", zegt hij. "Zo is er toch nog iets goeds voortgekomen uit de crisis."

Teeltbedrijven zetten in op kwaliteitsverbetering en langere houdbaarheid, gesteund door de overheid met fondsen. Ook krijgen ze ondersteuning om de juiste ketenpartners te vinden: instituten die helpen met productie, marketing en management. "De ontwikkeling is hoog", vindt Melas. "De helft van de groenten- en fruitsoorten die momenteel in Europa groeien, kunnen in Griekenland geteeld worden. Daar willen we onze kracht van maken." Doordat telers zo verspreid over het land werken, was het tot nu toe lastig om afzet te verenigen. Nu de telers door de crisis meer samenwerken, ligt hier volgens Melas een goede toekomst in het vooruitzicht. "De omslag van individuele teeltbedrijven tot goedgeorganiseerde producentenorganisaties zal een belangrijke rol spelen voor de heropleving van onze agro-sector. We moeten samen optrekken om kosten te besparen en kennis te delen. Daarbij is onderzoek ook belangrijk. Als de staatssecretaris van land- en tuinbouw zet ik me niet alleen in voor telers, maar ook voor de rest van de keten."

Volgens Melas liggen er ook kansen voor investeerders - met name in de glastuinbouw. "Noord-Griekenland heeft veel potentie voor moderne kasteelt. Diverse investeerders hebben daar de afgelopen jaren indrukwekkende projecten weggezet." Daarbij wordt gebruik gemaakt van geothermie - en dat is volgens Melas een belangrijk voordeel. "De warmte is beschikbaar dus voor veel groente zijn de teeltkosten laag. Bovendien zijn er veel werkkrachten beschikbaar en zit het met de motivatie van de Grieken zeker wel goed. We willen de crisis uit en aan de hele wereld tonen wat we kunnen!"Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven