Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Univeg betaalt recordprijs van 127,50 per 100 gram

Primeurhopscheuten bij REO Veiling

In de REO Veiling te Roeselare werden deze morgen de eerste Poperingse hopscheuten van het seizoen 2013-2014 verkocht. Vorig jaar had de primeurverkoop één dag later plaats. De primeurhopscheuten werden vandaag op de REO Veiling afgeleverd door De Lovie VZW in Poperinge en Marc Vandevelde uit Reningelst. De twee producenten voerden samen 5 kg aan, of 20 potjes van elk 250 gram.
Tinos Fruit plaatste de eerste druk, goed voor een veilingprijs van € 124,8 per 100 gram. De geveilde hopscheuten kwamen op tafel in het sterrenrestaurant Oud Sluis van topchef Sergio Herman. De vraag naar de delicatesse was dermate groot dat na de eerste druk de veilingprijs nog opliep. Univeg was bereid de recordprijs van € 127,5 per 100 gram te betalen voor de laatste potjes.



De eindejaarsperiode biedt traditioneel mooie feestmomenten. Eén van die aangename momenten is de primeurverkoop van hopscheuten op de REO Veiling. De allereerste primeurverkoop van de eerste hopscheuten van het nieuwe teeltseizoen had plaats op 19 december 1984. Via het simultaan veilen met andere Vlaamse veilingen, brengt de REO Veiling de Poperingse hopscheuten in het bereik van een zo groot mogelijk aantal gespecialiseerde kopers van primeurgroenten. Sinds 1999 kan elke binnen- en buitenlandse koper ook vanuit zijn eigen kantoor de prijsvorming op de veilingklok volgen en zijn aankopen doen via 'het thuiskoopsysteem'.

Na bijna 30 jaar blijft de primeurverkoop van hopscheuten op de REO Veiling een vaste waarde waar kopers met veel commerciële belangstelling naar uitkijken. Immers, hopscheuten halen telkens een frappante veilingprijs bij hun primeurverkoop. Het gaat bovendien om een fijn product dat een vast ingrediënt is voor al het smakelijke dat met Kerst en Nieuwjaar wordt geserveerd. Vanaf dit jaar komt daar nog bij dat door toedoen van de REO Veiling de Poperingse hopscheuten de Europese BGA-erkenning van streekproduct kregen. Hopscheuten zijn het allereerste product in West-Vlaanderen dat deze strenge Europese erkenning behaalde!

Tinos Fruit uit Westkapelle plaatste de eerste druk bij de primeurverkoop van vandaag. "Dat was vorig jaar ook al het geval", zegt zaakvoerder Geert Baecke. "We bedienen klanten die specifiek op zoek zijn naar specialiteiten en exclusieve streekproducten op de versmarkt. Topchef Sergio Herman behoort tot ons vast cliënteel. De 6 aangekochte potjes of 1,5 kg waren voor hem bestemd. Zijn sterrenrestaurant Oud Sluis sluit straks de deuren en Sergio wuift in stijl zijn klanten uit met Poperingse hopscheuten. Eerder dit jaar haalden we ook reeds andere primeurverkopen binnen op de REO Veiling."

Univeg uit Sint-Katelijne-Waver nam voor de 6de keer deel aan de primeurverkoop en haalde het grootste volume (3,5 kg) primeurhopscheuten binnen. "Dat gebeurde ook dit jaar in opdracht van onze klant Metro Cash & Carry, een groothandel voor de horeca. Met de primeurverkoop onderstreepte de toeleverancier dat hij werkelijk alles in huis heeft voor zijn cliënten. Ook de grote waardering voor een authentiek streekproduct en een fijne delicatesse speelden uiteraard een rol", stelt Marc Van den Dorpel van Univeg.

"Ondanks het stevig prijskaartje blijft de vraag naar hopscheuten groot", gaat Tom Moreels, aankoper fruit & groenten Metro, verder. "We zien dat vergeten groenten, en dus ook hopscheuten, de laatste jaren in de lift zitten. Als Metro willen we hier op inspelen en bieden daarom dit topproduct aan bij onze professionele horecaklanten. De 14 aangekochte potjes werden evenredig verdeeld over de verschillende Metro-vestigingen in België, telkens 2 potjes of een halve kg per vestiging."

Dit jaar slaagde het sociaal project van De Lovie, een centrum voor personen met een verstandelijke beperking, er voor de 21ste keer in om primeurhopscheuten aan te leveren op de REO Veiling. Acht medewerkers waren er samen gedurende vijf uren aan de slag om tien potjes van elk 250 gram marktklaar te maken tegen vandaag. Producent Marc Vandevelde uit Reningelst leverde eveneens tien potjes aan. Na de primeurverkoop van vandaag worden aanstaande vrijdag 20 december opnieuw Poperingse hopscheuten te koop aangeboden op de REO veilingklok. Daarna is het wachten tot woensdag 8 januari. Vanaf dan gebeurt de aanvoer van de delicatesse tegen een meer regelmatig tempo. Een normaal seizoen duurt tot halfweg april.

Poperingse hopscheuten zijn inderdaad een duurzame delicatesse met een beperkte beschikbaarheid. Terugkijkend op de laatste jaren stellen we vast dat enerzijds het globale aanbod van hopscheuten relatief beperkt blijft, vooral omwille van het arbeidsintensieve productieproces, en anderzijds de marktvraag toch voldoende groot is om een correcte veilingprijs te behalen voor deze delicatesse. De Lovie ziet het nieuwe teeltseizoen alvast met vertrouwen tegemoet. "Het vorige seizoen was een recordjaar qua kilo's en we hopen dit jaar minstens dezelfde opbrengst te halen. We hebben in elk geval evenveel hopblokken kunnen rooien. Op basis van de goede kwaliteit van de gerooide hopblokken kondigt het nieuwe teeltseizoen zich aan met mooie en grote hopscheuten. Door de hevige regen in november waren de omstandigheden om de hopblokken te rooien op de drassige hopvelden heel wat moeilijker dan vorig jaar", besluit Brigitte Dewulf van De Lovie.

www.reo.be
Publicatiedatum: