Kwekerij It Wiid

Sociaal en verantwoord tomaten telen

Bij Kwekerij It Wiid in Wier (Friesland) staat passie voor mensen en het product centraal. It Wiid teelt tomaten op duurzame wijze voor Smeding Groenten en Fruit. Daarnaast is het een sociale werkvoorziening waar mensen kunnen re-integreren op de arbeidsmarkt.

Bij Kwekerij It Wiid in het Friese dorpje Wier lopen meer medewerkers rond dan bij andere kassen. Dit komt doordat veel medewerkers niet op volle sterkte kunnen werken. It Wiid is namelijk een werkbedrijf van Empatec. Van oorsprong is Empatec verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening in Noordwest- Fryslân. Tegenwoordig houden ze zich steeds meer bezig met re-integratietrajecten van bijvoorbeeld mensen uit de WWB en WAJONG. Het doel is om door te stromen naar een betaalde baan. Bedrijfsleider Johan Kuipers: "Voor al onze verschillende doelgroepen geldt dat we ze eerst een goede werkhouding aanleren. Sommige mensen hebben jaren thuisgezeten, die moeten echt weer wennen aan op tijd komen, een praatje maken met collega's en een dag doorwerken. Hier kunnen ze onder begeleiding van jobcoaches het arbeidsritme weer onder de knie krijgen. Een deel van de medewerkers blijft vervolgens hier werken, maar de grootste groep detacheren we weer naar andere bedrijven. Naar reguliere kassen in de buurt bijvoorbeeld, maar ook wel naar horeca of detailhandel."Een vak leren biedt weer toekomst
Maar naast het arbeidsritme krijgt iedereen bij It Wiid ook de kans het vak van tomatenkweker te leren. Johan: "De werkprocessen in de kas zijn niet anders dan bij gewone tuinders. We worden dan wel gesubsidieerd, maar moeten om rond te komen net zo goed verkopen. Smeding neemt wekelijks dertig tot veertig ton tomaten van ons af. De medewerkers leren alle facetten van het vak. De planten indraaien en met touw vastzetten, doorbuigende trossen verstevigen met beugels of klippen, blad snijden of dieven en uiteraard de tomaten plukken en sorteren. Zo kunnen ze ook makkelijker aan de slag bij een collega tuinder."

Duurzaam ondernemen
It Wiid probeert zo duurzaam mogelijk te telen. Dit doen ze bijvoorbeeld door natuurlijke insectenbestrijders als de sluipwesp. Voor de bewatering maakt It Wiid gebruik van regenwater, dat opgevangen wordt in een bassin naast de kas. De planten krijgen water via een irrigatiesysteem en het restwater kan na filtering weer worden hergebruikt. Deze zomer werd de sociale en verantwoorde manier van werken bij It Wiid beloond met een Milieukeurcertificaat. Hiermee past It Wiid perfect bij de duurzame koers die Smeding vaart, onder de merknaam Alle Dag Vers natuurlijk eerlijk & heerlijk.

Mensen helpen bij collega Kwekerij Osdorp
Ook Kwekerij Osdorp in Amsterdam is een goed voorbeeld van een teler die mensen kansen wil bieden in de maatschappij. Ook hier is zorg en aandacht voor mensen en het product de basis. Kwekerij Osdorp maakt de combinatie van duurzame productie van groentes en het aanbieden van een zinvolle dagbesteding. Er werken mensen met een verslavingsachtergrond en mensen vanuit de psychiatrie. Voor deze mensen is het belangrijk dat men weer structuur in het dagelijks leven vindt. Men besteedt bij Kwekerij Osdorp dan ook naast de werkomgeving voor de mensen ook veel aandacht aan de woon- en leefomgeving. Dagritme, structuur en regels zijn daarbij belangrijk. Dagelijks een warme zelf gekookte maaltijd en een kleine financiële vergoeding voor de dagbesteding horen daarbij.

De producten van Kwekerij Osdorp sluiten goed aan bij de behoefte van klanten van Van Hoeckel en Smeding. En dat is belangrijk, want de omzet in producten zorgt voor de inkomsten die het goede werk van Kwekerij Osdorp mogelijk maken. Zoals de mooie Coeur de Boeuf vleestomaten of de Pruim-cherry tomaatjes die door de volle grond teelt de ouderwetse smaak van tomaten hebben. Vraag uw klantenteam naar deze lekkere producten.


Dit artikel komt uit het Inspiratiemagazine van Van Hoeckel. Lees het hele inspiratiemagazine hier.

Voor meer informatie:
Van Hoeckel
De Vutter 1
5221 BD 's-Hertogenbosch
T: 073-6312690
F: 073-6312695
E: info@vanhoeckel.nl
W: www.vanhoeckel.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven