SDE+ 2014: haalbaarheidsstudie en geologisch onderzoek

Met ingang van de SDE+ regeling 2014 kunnen enkele extra bijlages opgevraagd worden.

In de Kamerbrief van 31 oktober 2013 heeft de minister aangekondigd dat met ingang van 2014 een haalbaarheidsstudie van het project wordt gevraagd. Daarnaast wordt voor geothermieprojecten een geologisch onderzoek vereist. Vooruitlopend op de publicatie in de Staatscourant vindt u hier informatie die u kunt gebruiken bij de voorbereiding van uw subsidieaanvraag.

Haalbaarheidsstudie SDE+

Vanaf 2014 wordt u gevraagd een haalbaarheidsstudie van uw project te maken. Boven een vermogen van 0,5 MW, 500 kWp of 50 Nm3/uur dient u deze bij de indiening van uw aanvraag bij te voegen. De haalbaarheidsstudie bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

 • Exploitatieberekening met daarin ten minste:
  - een specificatie van de investeringskosten per (hoofd)component van de productie-installatie;
  - een overzicht van alle kosten- en baten van de productie-installatie;
  - een berekening van het projectrendement over de subsidie looptijd.

 • Onderbouwing van het eigen vermogen en de financiering:
  - Projecten die over minder dan 20% eigen vermogen beschikken dienen een intentieverklaring van een financier te overleggen dat deze bereid is om het project te financieren in geval van een positieve SDE+ beschikking.

 • Energieopbrengstberekening bij projecten voor de productie van hernieuwbare energie uit wind, waterkracht, biomassa of afvalverbranding;

 • Verklaring met prijsindicatie van de netbeheerder voor het invoeden van hernieuwbaar gas bij projecten voor de productie van hernieuwbaar gas;

 • Onderbouwing van de warmteafzet bij projecten voor de productie van duurzame warmte.

Geologisch onderzoek

Voor geothermieprojecten wordt vanaf 2014 een geologisch onderzoek vereist. Het geologisch onderzoek dient te voldoen aan het Model Geologisch Onderzoek SDE+ en dient u bij indiening van uw aanvraag bij te voegen. Ook kunt u het rapport Geologisch Onderzoek SEI Aardwarmte hiervoor gebruiken.
Het Model Geologisch Onderzoek SDE+ zal als bijlage van de Wijziging Algemene uitvoeringsregeling SDE in de Staatscourant worden gepubliceerd.

Download hier het voorlopige 'Model Geologisch Onderzoek SDE+'.


Bron: AgentschapNL

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven