Special jaaroverzicht juli/augustus

Eerste voetbaltoernooi agrisector en faillissementen in sector

Staay Food Group presenteerde begin juli de nieuwe bedrijfsnamen. Staay-Hisp., Frupaks-Vernooij en Staay Export zijn drie nieuwe bedrijfsnamen onder de paraplu van Staay Food Group, die onlangs bekend zijn gemaakt. Met een aantal gerichte bedrijfsovernames in de laatste jaren heeft de directie van Staay Food Group een belangrijk doel bereikt: met een grotere omzet een rol van betekenis kunnen spelen in de wereldwijde teelt en handel van groenten en fruit.Vernieuwing in de vastgoed markt: gebiedsontwikkelaar Wayland Developments biedt op Siberië glastuinbouwpercelen aan in erfpacht. Een tuinder financiert dan enkel de kas en zijn eigen energievoorzieningen. Daarnaast is Wayland druk met de ontwikkeling van Glasparel+, een nieuw te realiseren glastuinbouwgebied nabij Waddinxveen. Het voorontwerp van het bestemmingsplan ligt momenteel ter inzage. Als alles volgens plan verloopt, kan er volgend jaar gebouwd gaan worden.

Dat de primaire sector het moeilijk heeft, valt niet te ontkennen. Daarom heeft ondernemersnetwerk STAP de afgelopen jaren diverse activiteiten ontplooid om een sterkere marktpositie van Nederlandse glasgroenteproducenten te realiseren. Hoewel verschillende partijen dat inzien, is er bij anderen niet voldoende urgentiegevoel. Dit laatste speelt met name op bij de organisaties die worstelen met het terugtredende Productschap Tuinbouw. Na zelf twee jaar de transitie te hebben gefaciliteerd, heeft het bestuur van STAP getracht deze taak onder te brengen bij andere partijen. Dit liep vast op gebrek aan concrete steun.De AgriCup is het eerste voetbalevenement in de Kuip voor de agrarische sector en werd gisteren gespeeld. Het was een prachtige zonnige en sportieve dag in de Kuip waar in totaal acht teams aan meededen. De eerste plaats was weggelegd voor de Business club van Feyenoord, die op uitnodiging aan dit toernooi mochten meedoen. Tweede plaats voor MPS en de derde welverdiende plaats was voor Haifa. Tijdens en na de derde helft bleef het nog lang gezellig in de Kuip.


Bij vonnis van de Rechtbank Gelderland is op 30 juli het faillissement uitgesproken van Freshweb.nl Apeldoorn. Dat blijkt uit een brief van curator P. Trip van Dommerholt Advocaten, die naar belanghebbenden is gestuurd. De exploitatie van de vennootschap Freshweb.nl Apeldoorn is per 1 augustus overgenomen door de Dutch Vegetable Group, een vennootschap van dhr. Fatels. "We kregen het bericht dat de vestiging Apeldoorn failliet ging en toen hebben we het stukje omzet erbij genomen", zegt Rens Fatels. "We zijn er nog mee bezig hoe de zaak gaat heten."


De marges op de transportactiviteiten naar Duitsland staan al langere tijd onder druk. Daarom zijn transportbedrijven DailyFresh Logistics en Goes Transport een strategische samenwerking aangegaan. DailyFresh Logistics heeft besloten om de toekomstige distributie naar Duitsland onder regie van Goes te laten uitvoeren. Om bovenstaande te kunnen realiseren, zullen de commerciële activiteiten van DailyFresh Logistics op Duitsland per 12 augustus 2013 worden overgedragen aan Goes Transport.

De Van Rijn Group heeft medio augustus verzoek om surseance van betaling ingediend bij de Haagse rechtbank. Vandaag wordt bekend of de rechtbank dit verzoek honoreert. Het betreft de Van Rijn Groep, inclusief de aan de groenten- en fruithandel gerelateerde bedrijven als Van Rijn Trading, Rijntrans en Pakstation Joosen. "De afgelopen maand hadden wij een traject lopen met een herstelplan met een nieuwe, Aziatische investeerder, maar dat heeft het in het zicht van de haven niet mogen halen", vertelt Ron. "Wij vonden het zeker een geloofwaardig plan om het bedrijf voort te zetten." Gert Mulder van Frugi Venta is vooral teleurgesteld in de bank

14 augustus jl., is met Staay Food Group mondeling overeenstemming bereikt over het - na faillissement - overnemen van de activiteiten van Van Rijn Trading. De commerciële operatie van de vestiging in Poeldijk zal worden geïntegreerd met de activiteiten van Staay-Hispa in Barendrecht. De activiteiten van het voormalige Langfruit worden geïntegreerd met die van Van der Staay Venlo. De naam van Van der Staay Venlo zal worden gewijzigd in Staay-Van Rijn, een 100 % dochter van Staay Food Group. Op deze vennootschap worden normale kredietlimieten verstrekt die de bedrijfsvoering weer mogelijk maken.


De eeneiige tweelingbroers Gert en Rien Meerveld vierden 22 augustus een uniek 'dubbel' jubileum. Beide broers waren 40 jaar in dienst bij Fruitmasters. De twee broers Meerveld kwamen op 14 augustus 1973 in dienst bij Veiling Kesteren en Omstreken op de Sorteerafdeling. In 1987 maakten de broers, na de fusie van Kesteren en Tiel, gezamenlijk de overstap naar Fruitmasters locatie Ochten, waar ze met veel plezier en gedrevenheid gewerkt hebben.


In het laatste augustus weekend is het Schinveldse race duo Rob de Vos en Marcel Benning tijdens een rally nabij de Duitse stad Trier verongelukt. "Marcel had een lange staat van dienst in de AGF-branche", vertelt Ton Derix. "Hij werkte sinds een maand bij ons. Daarvoor heeft hij erg lang bij Scherpenhuizen gewerkt en hij is daarna via Cuppen, Lehman in Mönchengladbach en DailyFresh bij ons terecht gekomen."

Na een dienstverband van ruim 37 jaar beleefde Harry Surminski op 30 augustus zijn laatste werkdag bij Nedalpac. In die tijd is hij ons gezicht geweest naar zowel de leveranciers als ook de klanten en heeft hij een grote staat van dienst opgebouwd. Door zijn betrokkenheid bij en actieve inzet voor de branche heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de uitbouw van het succes van Nedalpac.

Treurig nieuws om de maand mee af te sluiten. Tomatenkwekerij Sunny Tom gaat failliet. Oorzaken zijn de aanhoudende lage prijs van tomaten en stijgende productiekosten. Ook had het bedrijf last van de gevolgen van de EHEC-bacterie in 2011

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven