"Harm Janssen, Lemnis: "minimaal verlies daglicht"

Watergekoelde New Growth Light: belichten zonder ongewenste warmte

Tholen - De NGL (New Growth Light) is inmiddels geïnstalleerd bij drie Nederlandse telers; Boer & Den Hoedt, RedStar en Koppert Cress. Een paar maanden geleden gingen de nieuwe lichten aan. Harm Janssen, operations manager van Lemnis, is trots en overtuigd: "We kunnen nu al zeggen dat we het recept qua kleurenspectrum hebben gevonden, de passende lamp hebben gemaakt en een korte terugverdientijd kunnen aanbieden aan de telers."

Lemnis Oreon, opgericht in 2008, is één van de eersten geweest die theoretische en ook praktische studies uitvoerde naar de mogelijkheden voor LED verlichting in de kas. Inmiddels biedt Lemnis 2 recepten aan: 90% rood / 10% blauw en 95% rood / 5% blauw. Gert Grolleman, Lemnis: "De gebruikers van de lampen zijn enthousiast. Ze zagen al binnen korte tijd dat de planten goed reageren op het licht. Daarbij komt dat onze NGL minimaal 25% efficiënter is in het omzetten van elektriciteit naar bruikbaar licht voor de plant."


Harm Janssen en Gert Grolleman

De NGL is een watergekoelde lamp. De warmte die vrijkomt van de NGL wordt middels een (water)buizensysteem afgevoerd naar buiten de kas. Hierdoor ontstaat nauwelijks extra warmte in de kas en wordt de teler in staat gesteld het lichtniveau te verhogen zonder dat de plant 'bezwijkt' aan te hoge temperaturen. "Met name gewassen die veel licht nodig hebben, zoals bijvoorbeeld tomaat, kunnen hiervan profiteren", vervolgt Gert. "Ook in gebieden waar belichten door te hoge buitentemperaturen voorheen niet mogelijk was, kan dat nu wel."

Door deze oplossing ontstaat tevens de mogelijkheid om de restwarmte van de lamp te benutten. Koppert Cress heeft ervoor gekozen de LED installatie te koppelen aan een Warmte Koude Opslag. In de zomer wordt de warmte opgeslagen in een ondergrondse bron en in de winter wordt de warmte uit de bron onttrokken en gebruikt om kantoren en verwerkingsruimtes te verwarmen.De waterkoeling stelde Lemnis in staat efficiënte en compacte armaturen te ontwikkelen waardoor het verlies aan daglicht in de kas minimaal is. Door de koelleidingen onder de spanten te monteren, wordt verlies aan daglicht verder beperkt. Deze oplossing voor het maken van groeilicht resulteert in een minder benodigde lampen dat nodig is. Desondanks is de uniformiteit van het uitgestraalde licht groot. Dat was één van de voorwaarden waar dit nieuwe armatuur aan moest voldoen. Vorige week heeft Lemnis 92% uniformiteit gemeten.

De investering in deze nieuwe belichtingsinstallatie is gunstig. Omdat de armaturen efficiënter zijn en er minder geïnstalleerd hoeft te worden, wordt de terugverdientijd drastisch ingekort.

Gert Grolleman krijgt nu al veel aanvragen uit het buitenland, terwijl dit product nog maar net op de markt is. "Het ziet er goed uit," besluit Gert.

Voor meer informatie:
Lemnis Lighting
Gert Grolleman
Tel +31 (0)6 4619 9406
g.grolleman@lemnispubliclighting.com
Harm Janssen
h.janssen@lemnispubliclighting.com
Tel +31 (0)6 4137 4718


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven