kavel van 37 ha verkocht

Kassen Agriport gaan datacentrum Microsoft voorzien van stroom

Tholen - Microsoft vestigt zich op Agriport. Het bedrijf heeft een kavel van 37 hectare gekocht voor de bouw van een datacentrum. Het datacentrum wordt aangesloten op het netwerk van de Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) en gaat draaien op de elektriciteit van de WKK's van de glastuinbouwbedrijven.Robuuste infrastructuur
De geruchten gingen al even, maar de betrokken partijen hielden de kaken stijf op elkaar. Nu is het definitief rond en mag het naar buiten: Microsoft vestigt zich op Agriport. Begin januari wordt gestart met de bouw van een datacentrum en bijbehorende kantoorgebouwen en eind 2015 moet het draaien. De stroom voor het datacentrum komt uit de kassen op het terrein. Het areaal glastuinbouw is inmiddels ruim 300 hectare. De telers zijn gezamenlijk eigenaar van netbeheerder Energie Centrale Wieringermeer (ECW). Energie wordt eerst binnen de ECW verhandeld voordat ze de markt op gaan. Ook Microsoft wordt bij de ECW aangesloten. "De telers kunnen hun elektriciteit kwijt, zonder afhankelijk te zijn van het landelijke net", vertelt Jack Kranenburg van Agriport.

Robuuste infrastructuur
Kranenburg is al sinds 2009 in gesprek over de komst van Microsoft naar Agriport. Niet alleen plaatsen in Nederland (Groningen) zijn bekeken, maar ook Finland, Litouwen en Zweden zijn bezocht. "Dankzij de ECW hebben we een robuuste infrastructuur en zijn we goed verbonden met het landelijke net", verklaart Kranenburg de keuze voor Agriport. "En het terrein wordt gegarandeerd van elektriciteit voorzien, ook als er iets aan de hand is met het landelijke net." Ook de relatief korte afstand naar Amsterdam is belangrijk. "Dat is het belangrijkste internetknooppunt van Europa. Dankzij de korte afstand zijn er weinig kansen op storingen en is de vertraging in de lijn (Latency) minimaal."

Aardwarmte
De komst van Microsoft is niet de enige bouwactiviteit op het terrein. Momenteel wordt er gewerkt aan twee aardwarmtebronnen. Voor de komende weken staat de oplevering van twee distributiecentra (Graham&Brown en Dakoplast) op de planning. Begin januari wordt daarnaast de bouw van het bedrijfspand van Cablon Assembly afgerond.

Voor meer informatie:
Agriport A7
Agriport 111
1775 TA Middenmeer
T +31 227 656 184
F +31 227 501 742
info@agriporta7.nl
www.agriporta7.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven