Sluitkooloogst in beeld bij familie Demyttenaere- Degroote
Zoon Dieter bleef in 2010 na zijn opleiding als kok thuis als zelfstandig helper en verkoos uit te breiden in de teelt van sluitkolen. In de beginjaren was dit sluitkolen voor bewaring en later werd ook gestart met levering voor de verwerkende industrie. De teelt van vroege prei werd hierdoor en omwille van de grondsoort verminderd.
De verschillende teelten zorgen voor een drukke arbeidsplanning maar zorgen ook voor afwisseling in het werk en risicospreiding.
Afzet bepaalt het ras
Voor de rassenkeuze wordt vooral rekening gehouden met het afzetkanaal. De afzet van witte kool voor industrie vereist een productief ras dat een hoge opbrengst kan bekomen. De witte kolen voor afzet via de veiling worden gekozen op basis van bewaarkwaliteit. Men teelt 1 ras voor vroege afzet (vanaf februari) en 2 rassen voor late afzet (vanaf maart/april). De savooien voor verwerkende industrie worden gekozen volgens oogstperiode en in functie van mogelijke afzet. Voor de andere kolen wordt overlegd met de zaadhuizen en de teeltbegeleider (TACO).
Plantmachine speciaal voor zware grond
De plantmachine is specifiek gekozen en geschikt voor zwaardere gronden. De kouter voor het plantmechanisme is scherper dan bij andere types plantmachines. De plantafstand tussen de rijen bedraagt 50 cm. Kolen voor afzet via de veiling kunnen hierdoor in een vierkant worden geplant. Dit zorgt voor uniformere kolen. Voor de afzet voor de industrie wordt in de rij tot 65 cm geplant om een grotere opbrengst te kunnen halen.
Mechanisch onkruidbestrijding
De onkruidbestrijding gebeurt volledig mechanisch. Net voor het sluiten van het gewas wordt er nog eens geschoffeld.
Koolvliegbehandeling gebeurt in de plantbakken. Voor ziekte- en insectenbestrijding tijdens de teelt wordt beroep gedaan op een waarnemings- en waarschuwingssysteem. Ook hier is overleg met de teeltbegeleider (TACO) belangrijk. Begin oktober wordt een laatste keer behandeld tegen de typische bewaarziektes. Dit jaar werd duidelijk minder behandeld omwille van de lagere ziektedruk door het betere weer.
Personeel in piekmomenten
Om piekmomenten op te vangen wordt gewerkt met vreemde arbeidskrachten via de seizoensregeling. Voor sluitkolen betekent dit dat in de plant- en oogstperiode een aantal extra arbeiders wordt voorzien.
Met de meeste zorg oogsten
Voor bewaarkolen is het oogstmoment zeer belangrijk. De kool moet goed gevuld zijn en mag met andere woorden niet te jong zijn. Er moet al een zekere afrijping ingezet zijn. Een tweede aandachtspunt bij het oogsten is de celspanning. Als deze spanning te groot is kunnen de kolen barsten bij het snijden of wegleggen. Broze kolen worden dan ook soms met meer blad geoogst. De kolen worden geoogst met een oogstband en door 2 personen afgelegd in containers met de snijvlakken in dezelfde richting. Hierdoor bekom je een goede verdeling in de container en worden de kolen minder gekwetst. Sorteren op het veld is niet eenvoudig. Het is wel belangrijk dat je weet wat je oogst. Elke container wordt voorzien van een etiket met vermelding van ras, veld en oogstdatum. Door deze kennis kan in overleg met de commerciële cel van de veiling afzet geregeld worden. Het oogsten van kolen voor de verwerkende industrie gebeurt met dezelfde machine maar de werkzaamheden kunnen veel sneller verlopen.
Koolsorteerder per gewicht
Als de kolen uit de frigo komen worden ze eerst individueel bijgesneden en worden overtollige bladeren weggeblazen. Nadien worden de kolen via een transportband individueel gewogen en kunnen ze automatisch worden gesorteerd in 4 gewichtsklassen. Alle soorten verpakkingen van de gewone EPS-kist over netzakken tot kartonnen big bags zijn mogelijk.
Voor sommige manieren van verpakkingen zijn diverse hulpstukken beschikbaar om te zorgen voor perfecte transportmogelijkheden. Om de exportmarkt te kunnen behouden is dit zeer belangrijk.