‘Qlipr-systeem heeft zich bewezen in tomatenteelt’
De Qlipr-gewashaak en -klemmen zijn gemaakt van roestvrijstaal. Hierdoor gaan deze minimaal tien jaar mee. Omdat het afgedragen gewas dus geen plastic en touw bevat, kan het loof direct na de teelt worden versnipperd en worden gecomposteerd tot bodemverbeteraar. Op deze manier wordt duurzaamheidswinst geboekt. Dit was voor Heiko Hagdorn de belangrijkste reden om over te stappen naar het Qlipr-gewasklemsysteem. Hagdorn runt samen met zijn vrouw Karin een tomatenbedrijf van 4 hectare in Baden-Württemberg, waar tros-, cocktail- en snacktomaten aan de hoge draad worden geteeld. "Wij willen produceren met oog voor onze omgeving en voor de volgende generatie", zegt Heiko. "Daarnaast eist onze afnemer dat we onze CO2-footprint zoveel mogelijk verlagen. Dit systeem komt hieraan tegemoet. Het loof bevat geen touw of plastic en kan na de teelt meteen worden versnipperd en gecomposteerd. Kosteloos! Voorheen betaalden we per plant zo'n 17 eurocent aan afvalkosten. Dat maakt dus een groot verschil."
Vijf tot vijftien procent arbeidsbesparing
Een belangrijk voordeel van het Qlipr-systeem is dat Hagdorn meerdere werkzaamheden kan combineren. "Met het systeem kunnen we het laten zakken, het dieven, het verzetten van de klemmen en - indien nodig - ook het opschuiven meenemen in een en dezelfde werkgang. Voorheen deden we dit allemaal apart. Deze combinatie van werkzaamheden is een belangrijk pluspunt van het systeem. In de snack- en cocktailtomaten gaan we één keer in de zeven dagen rond, in de trostomaten iedere tien dagen. Dat is dus minder vaak dan met een regulier teeltsysteem."
Omdat niet wordt ingedraaid, hangen alle trossen aan één kant. Dit vergemakkelijkt het oogsten en blad snijden. "Sowieso gaat blad snijden een stuk sneller en eenvoudiger. Er zitten immers geen plastic clips of touw meer in de weg. Hierdoor wordt er ook beter gesneden en is er minder risico op botrytis."
Om de genoemde redenen bespaart de teler fors op arbeid. "In de trostomaten kunnen we, ten opzichte van 2012, met 15 procent minder arbeid toe in het gehele teelt- en verpakkingsproces. In de snacktomaten is de arbeidsbesparing 12 procent en bij de cocktailtomaten ongeveer vijf procent. Dat is een grote winst. Daarbij zijn de arbeidsomstandigheden ook nog eens verbeterd: alle werkzaamheden vinden namelijk op eenzelfde, lagere werkhoogte plaats."
Goedkoper uit
Hagdorn geeft wel aan dat mensen met het systeem moeten leren werken. "Het principe van Qlipr is heel eenvoudig, maar het afleren van oude gewoonten vraagt wat inspanningen. Dankzij de consultancy van Cor Pellikaan hadden al onze medewerkers het systeem snel onder de knie en zijn zij goed gewend aan de nieuwe werkwijze. Iedereen kan ermee werken; hierdoor ben je als ondernemer extra flexibel."
Per saldo kan de Duitse teler concluderen dat het Qlipr-systeem prima geschikt is voor tomaten. "Qlipr heeft een duidelijke meerwaarde voor de tomatenteelt en dan met name voor kleinere, lichte tomaten. Het clippen van de grote trostomaten was voor onze vrouwelijke medewerkers behoorlijk zwaar. Maar 2013 was ook geen normaal jaar qua weer en gewasgroei. Misschien dat het komend jaar, als de groei van de plant anders is en we ook meer ervaring hebben, dan ook heel anders uitpakt."
Voor Hagdorn is het Qlipr-systeem ook financieel interessant; hij verwacht de gedane investering binnen drie tot vier jaar te kunnen terugverdienen. "Het arbeidsvoordeel heb ik dan niet meegerekend. Kortom: we zijn beduidend goedkoper uit!"
Voor meer informatie:
Cor Pellikaan
Pellikaan Gewasklemsystemen
tel. 0492-330377
[email protected]
www.pellikaanq.nl