More crop per drop

In ons natte kikkerlandje beseffen we vaak niet dat zoet water op aarde slechts beperkt aanwezig is. Slechts 3 % van al het water op de wereld is zoet water en twee derde daarvan is nog opgeslagen in de poolkappen. Toch is waterschaarste voor ons nog een " ver van mijn bed show".

Futurologen voorspellen echter in de toekomst een grote strijd om het zoete water, waarvan de eerste voortekenen nu al zichtbaar zijn. Net als met fossiele energie geldt dat je met iets wat schaars is, zuinig om moet gaan. Iets wat schaars is, wordt ook erg duur. Zo vertelde André Kuipers dat één liter water aan boord van de ISS zo'n 25.000 dollar kost en dat er dus maximaal werd ingezet op hergebruik en daarvoor ook dure apparatuur ontwikkeld was. Maar ook op aarde betekent dit technieken ontwikkelen om verspilling te voorkomen en voor een efficiënter gebruik. Het betekent ook het hernieuwbaar maken van water via zuivering en recirculatie.

Voor de glastuinbouw is water naast licht, warmte, voeding en CO2 een belangrijke groeifactor. Ook die factor willen we beheersen en sturen, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. In de afgelopen decennia zijn daar steeds betere processen en technieken voor ontwikkeld. We oogsten nu meer product met minder water. Voor 1 kilo tomaat is in Nederland 10 liter water nodig en in Spanje 40 liter, terwijl water daar al veel schaarser is. Dus echt more crop per drop. Dit geldt niet alleen voor glastuinbouw maar ook voor andere teelten in Nederland. Zelfs speciale rassen die met minder water toekunnen worden door de Nederlandse zaadbedrijven ontwikkeld.

Greenport Holland heeft daarmee technieken, teeltwijzen en teeltmateriaal in handen die internationaal goud waard zijn. Die oplossing kunnen bieden aan wereldproblemen van morgen. Het is een uitdaging om die rol als Greenportbedrijfsleven op ons te nemen en watertechnologie voor tuinbouw te exporteren en daarmee ook geld te verdienen.

Meer zoet water creëren, recirculatie, minder gebruik en minder vervuiling zijn belangrijke thema's in de onderzoeks- en innovatie-agenda van Glastuinbouw Waterproof. Via die agenda en via het afstemmen van beleid op technische mogelijkheden (en omgekeerd) probeert het.Platform Duurzame Glastuinbouw haar doelen van een nagenoeg emissieloze glastuinbouw te bereiken. Indirect werkt het Platform dus niet alleen aan schoner en voldoende water in Nederland, maar ook aan een belangrijk exportproduct voor de Nederlandse economie.


Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven