"Zweden: "Kwart van Zweeds tomatenkasareaal verdwijnt"

Volgens een lokale krant valt de Zweedse kastomatensector ten prooi aan een uitzichtloze situatie. De 'goedkope Nederlandse' tomaten oefenen een grote druk uit op de prijs van de binnenlandse tomaten en veel telers kunnen hun hoofd niet boven water houden. Ongeveer 15 procent van de tomaten in Zweedse supermarkten wordt in het land zelf geteeld.

Vorig jaar was er nog sprake van een korte opleving, maar nu is er weer een krimp. Veel telers overwegen te stoppen. Volgens sommigen gaat 25% van het Zweedse tomatenkasareaal verdwijnen. Het probleem ligt grotendeels aan de felle concurrentie van ingevoerde tomaten, vooral uit Nederland, waar overcapaciteit heeft geleid tot prijzen die periodiek onder de kosten van de productie vallen. Daarnaast draagt een groot deel van de ingevoerde tomaten uit Spanje en Marokko bij aan de moeilijke situatie.

Vorig jaar produceerden Zweedse telers 14.500 ton tomaten. De Nederlandse telers produceerden meer dan 1,7 miljoen ton. Het totale Zweedse kasareaal was 421.000 vierkante meter. De Nederlanders telen op 49 miljoen vierkante meter.

Bron: ja.se - Swedish Department of Agriculture

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven