Oekraïne: groenteteelt aanzienlijk uitgebreid in 2013

Volgens het Oekraïense ministerie van Economie en Handel werden in 2013 bijna nieuwe 500 groentetelers geregistreerd, waarvan de meeste meloen en pompoen produceren. Dit aantal is bijna 9% hoger dan vorig jaar, toen er 450 bedrijven werden geregistreerd. Zo'n 85% van de sector bestaat uit zelfstandige telers. Vooral in de regio's Zaporizhzhya, Kherson en Lviv groeide de sector. 

Het succes van de groentesector zorgt voor een groter productievolume, dat de binnenlandse vraag overschrijdt. Oekraïne produceerde dit jaar 3,5 maal zoveel aardappelen als de markt nodig heeft. Ook de hoeveelheid bieten (1,7x), wortelen (1,4x), kool en uien (beide 1,3x) oversteeg de behoeftes van de Oekraïense consumenten. Volgens deskundigen hebben nieuwkomers in de sector vooral de productie van groenten zoals spruiten, broccoli, prei en rucola laten stijgen. Dit zijn schaarse groenten, waar veel vraag naar is, maar die in Oekraïne niet veel geteeld worden. 

Een andere belangrijkste stimulans voor de groentesector is het beleid van de overheid, dat goede omstandigheden creëert voor het opslaan van grote volumes groente. Het kabinet promootte de afgelopen 3 jaar de bouw van 104 opslagfaciliteiten, die samen een capaciteit hebben van bijna 500 ton. De komende twee jaar zullen er 16 faciliteiten bijkomen, met een capaciteit van 140 ton. 

Bron: for-ua.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven