Deltapoort stopt met verplaatsing glas
LTO Noord Glaskracht, bij monde van het bestuur van de afdeling IJsselmonde liet u in juni 2012 weten dat de voorgestelde aanpak voor het saneren van verspreid liggend glas in de regio geen concrete aanknopingspunten biedt voor uitvoering en onvoldoende steun voor ondernemers die door willen gaan. Bedrijven die nu overigens al jaren op slot zitten.
Het verplaatsen van verspreid liggende bedrijven, die door willen gaan naar een ontwikkelingslocatie is een kostbare zaak. De achterliggende locaties moeten tot waarde worden gebracht, willen bedrijven genoeg financiƫle armslag hebben om verplaatsing mogelijk te maken. Gaat voor uitbreiding van het bedrijfsareaal dan ook nog de 'glas voor glas'-regeling van kracht, dan wordt het verplaatsen van bedrijven naar de ontwikkelingslocaties onmogelijk.
Dit betekent dat een te verplaatsen bedrijf fors zal moeten investeren voor aankoop van duurdere grond op de ontwikkelingslocatie. De achterblijvende locatie kan nauwelijks tot waarde gebracht worden. Daarnaast moet dan voor extra uitbreidingsruimte ook nog eens eerst verspreid liggend glas verworven worden om te saneren. Ons inziens is dit een onmogelijke opgave voor de desbetreffende ondernemers, zo nu ook blijkt.
Nu duidelijk is dat dergelijke verplaatsing van glastuinbouw niet haalbaar is, is het allereerst zaak om te bekijken hoe het door de provincie beschikbaar gestelde budget het beste besteed kan worden. Het budget was gerelateerd aan het bieden van toekomstperspectief aan bedrijven om door te gaan. LTO Noord Glaskracht pleit ervoor deze middelen in te blijven zetten voor dat doel.
Kijk hier voor meer informatie over het project Deltapoort.
Bron: LTO Noord Glaskracht