Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De groei houdt aan:

Voor het eerst meer dan 10.000 studenten bij de hogescholen in het domein Agro, Food en Groene ruimte

Er staan dit jaar voor het eerst in de geschiedenis meer dan 10.000 studenten bij de vier groene hogescholen ingeschreven. HBO-opleidingen in het domein van Agro, Food en Groene ruimte zijn daarmee tegenwoordig erg populair. De stijgende lijn die vijf jaar geleden werd ingezet, houdt aan. Staat de teller nu op 10.248, vorig jaar stond die nog op 9276. Toch geven alle instellingen aan nog meer studenten nodig te hebben die na hun studie de sector van Agro, Food en Groene ruimte verder willen en kunnen versterken, omdat het werkveld daarom vraagt.

In Nederland verzorgen vier hogescholen opleidingen in het domein van Agro, Food en Groene ruimte: HAS Hogeschool met vestigingen in Den Bosch en Venlo, Hogeschool Inholland met opleidingen in Delft en Amsterdam, Hogeschool Van Hall Larenstein met vestigingen in Leeuwarden, Velp en Wageningen en Vilentum Hogeschool met vestigingen in Dronten, Almere en Wageningen.

Het beste uit mensen in een snel innoverende sector

"Het groene hbo haalt het beste uit mensen en levert een bijdrage aan de snel innoverende sector. Samen leiden we mensen op tot moderne bewuste professionals die verantwoordelijkheid nemen voor hun handelen, leren en ondernemen. Wij willen de samenwerking in de regio's laten aansluiten bij de thema's waar daar de meeste energie zit. Bijvoorbeeld het ondernemen in de primaire sector of het vinden van groene oplossingen die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van mens en dier in een stedelijke omgeving. Daarnaast leiden we professionals op die het groene onderwijs vormgeven", aldus Bastiaan Pellikaan, voorzitter College van Bestuur Aeres Groep.

Innovatiekracht

"Als groene hogeschool in de Randstad zijn wij zeer content met deze ontwikkeling", aldus Peter Scheerder, directeur van Agri, Food & Life Sciences binnen de Hogeschool Inholland. "De thema's 'gezondheid, voeding en leefbaarheid' zijn leidend in Nederland. Vanuit Europees perspectief zijn in deze regio de grondprijzen hoog, is arbeid duur, energiekosten stevig, water schaars en dus kijkt de hele wereld nieuwsgierig toe hoe wij dat in Nederland regelen. Deze mix is een enorme uitdaging en inspiratiebron voor onze opleidingen en studenten. Het is een kunst, een technologisch hoogstandje, dat wij wonen, werken, produceren, exporteren, reizen en recreëren in deze metropool. Jonge mensen die met passie en innovatiekracht aan deze vraagstukken werken zijn bepalend voor de toekomst van deze sectoren."

Human Capital Agenda

Peter van Dongen, voorzitter College van Bestuur van Hogeschool Van Hall Larenstein: "De vraag naar goed gekwalificeerde groene professionals groeit. Zij vormen de basis voor een sterke groene sector. Het accent in de opleidingen moet meer komen te liggen op omgevingsbewustzijn, ondernemerschap en integraal denken. De groene professional moet de taal van andere partijen leren spreken. De sector en de groene onderwijsinstellingen hebben daarom de handen ineengeslagen en de Human Capital Agenda (HCA) Natuur en Leefomgeving opgesteld. Staatssecretaris Sharon Dijksma toonde onlangs nog haar betrokkenheid bij dit initiatief door mede-eigenaar te worden van de HCA. Er liggen dus volop kansen voor nieuwe studenten!"

Voorlopers

Ook Dick Pouwels, voorzitter College van Bestuur van HAS Hogeschool is tevreden met de stijgende lijn. "In de agrofoodsector liggen veel kansen voor jonge mensen. Er gaan grote verschuivingen plaatsvinden binnen de agrofoodsector. De tijd is gekomen dat het voedselproductiesysteem aangepast moet worden. Dit heeft veel voeten in de aarde en het werkveld geeft aan meer professionals nodig te hebben die innovatief, ondernemend en internationaal gericht zijn om de stappen te kunnen maken die nodig zijn. De Hogescholen willen niet afwachten wat er gaat gebeuren in de sector, maar meegaan in de beweging die op gang komt. We maken de keuze om mee te doen met de voorlopers en laten onze studenten samenwerken met die voorlopers. Zo ontstaat er een mooie dynamiek en kunnen bedrijfsleven en studenten al iets voor elkaar betekenen vóórdat die studenten hun diploma op zak hebben."

 

 
Publicatiedatum: