Special jaaroverzicht 1-15 april

Kou, Kom in de Kas en afbouw PT

April begon met een grote brand in De Lier. Naast kwekerij Westland Peppers brandde een autobedrijf af. Ook de kassen van de kwekerij beschadigde. "Maar gelukkig stond de wind de goede kant op, anders was het erger geweest", relativeert Pieter Boekestijn. De teelt kan dan ook gewoon doorgaan.
Net voor het paasweekend heeft de 11e editie van Empack plaatsgevonden in de Brabanthallen in Den Bosch. Dit jaar zijn er ongeveer 5.000 bezoekers geweest en waren er ruim 300 exposanten aanwezig. "Het waren twee informatieve, enerverende en Brabants gezellige dagen. Zo intensief als er op de beursvloer werd gepraat en onderhandeld, zo ontspannen was de après-ski borrel aan het eind van de eerste beursdag.Ondertussen wachtte de AGF-handel al een tijdje op beter weer. Volgens Jonathan Vandesande van Weiss zou de export van groenten nu een beetje aan moeten trekken. "De afzet voor Pasen gaat traditioneel altijd beter en daarna spreken we vaak van een redelijk goede afzet, maar nu is het juist allemaal teruggelopen. Het weer is veel te koud en dat zet mensen niet aan om paprika's, komkommers en tomaten te eten." Ook in de vollegrondsteelt zorgt het weer voor problemen. "In de aanvoer ontstaan straks eerst gaten, omdat er niets gegroeid heeft. Daarna komen een aantal plantingen bij elkaar en krijg je veel productie", voorspelt Wieke Grubben van West Plant Limburg.


Begin april staat natuurlijk ook in het teken van Kom in de Kas. Deze 36e editie trok 205.000 belangstellenden! Ook wij namen een kijkje in de kassen. Bekijk de foto's hier terug.

De Van Rijn Groep heeft vorig jaar diverse veranderingen aangekondigd binnen Langfruit en haar moederbedrijf Van Rijn Groep, samengevat in de operatie 'Big Move'. Deze 'Big Move' heeft er toe geleid dat de handelsbedrijven Van Rijn Trading en Langfruit per 1 april volledig geïntegreerd zijn en verder gaan als één juridische entiteit: Van Rijn Trading. Het bedrijf blijft opereren vanuit de twee locaties in Poeldijk en Venlo onder de directie van Ron de Greeff (algemeen directeur) en Andreas Allenspach (commercieel directeur).


Miguel Gonzalez verkoopt zijn 30 % belang in Hispa Fruit aan Staay Food Group. Tevens maakt hij bekend dat hij eind mei 2013 zal terugtreden als algemeen directeur en het bedrijf zal verlaten. De voorgenomen samenvoeging van Hispa Fruit met Staay Barendrecht hebben dit proces in een stroomversnelling gebracht. Wel zal Miguel Gonzalez als adviseur / ambassadeur aan Staay Food Group verbonden blijven.

Het PT nam een nieuwe stap in de afbouw. De activiteiten van het Productschap gingen 'in de verkoop'. Gegadigden kunnen zich inschrijven bij het PT, waarna bekeken wordt wie het meest geschikt is voor bepaalde activiteiten.

The Greenery maakte traditioneel in april de jaarcijfers bekend. De weersomstandigheden, de extra kosten voor de implementatie van het nieuwe automatiseringssysteem en het vertrek van een aantal leden ultimo 2011 resulteerden in een tegenvallend resultaat van de kernactiviteiten van The Greenery. Het nettoresultaat van de groep is door goede resultaten van dochterondernemingen en deelnemingen uitgekomen op 1,4 miljoen euro. De omzet komt uit op 1,4 miljard euro in 2012 tegen 1,6 miljard euro in 2011.

Bestuur en Raad van Commissarissen van ZON Holding delen mee, dat commercieel directeur Hans List met ingang van 1 mei na een dienstverband van 2,5 jaar vertrekt bij ZON Holding. Bestuur en RvC spreken hun waardering en dank uit voor de inzet van Hans List, die na de vorig jaar ingezette reorganisatie Huis op Orde mede te hebben doorgevoerd, nu zijn carrière elders gaat voortzetten.


Op 10 april vond de Jaarvergadering voor de leden van Frugi Venta plaats bij het Corpus in Oegstgeest. Voorzitter Cees den Hollander vertelde dat Frugi Venta dit jaar diverse mooie resultaten heeft geboekt voor de sector en dat altijd met 'lean and mean' als uitgangspunt. De realisatie van Coolport Rotterdam bevindt zich in een vergevorderd stadium. Al meer dan de helft van de champignontelers is Fair Produce-gecertificeerd. Tot slot is er na 5 maanden onderhandelen een nieuwe CAO voor de groothandel AGF tot stand gekomen."


Verder brachten we op 15 april het nieuws dat de GMO-erkenning van FresQ teruggegeven moet worden aan het PT FresQ splitst in twee coöperaties: een die wel kiest voor GMO en eentje die zonder GMO verder gaat. Dat vertellen bronnen rondom de telersvereniging. FresQ zelf noemt de verhalen onwaar en zegt dat diverse toekomstscenario's onderzocht worden. Afgelopen weekend is in een Ledenvergadering besloten om de GMO-erkenning terug te geven aan het Productschap Tuinbouw.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven