Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste reacties implementatiebrief: sector redelijk positief

"De hoofdlijnen zijn goed, maar we zijn er nog niet." Zo luidt de reactie van LTO Nederland-voorman Albert Jan Maat op de brief van staatssecretaris Dijksma over de implementatie van het GLB. Maat is tevreden over de geleidelijke overgang naar een nieuw premiestelsel, maar ziet nog knelpunten als het gaat om de vergroening en de sterke inkomensteruggang voor sommige groepen boeren.

Vergroening moet nog breder
De dreiging dat goede landbouwgrond voor vergroening uit productie gehaald moet worden, is geweken. Toch zijn de meeste nu voorgestelde alternatieven nog onvoldoende flexibel in de dagelijkse bedrijfsvoering. Het moet nog breder, vindt Maat. LTO gaat hierover nog 'stevig' in gesprek. Ook de zeer sterke daling van toeslagen voor zetmeelaardappeltelers, intensieve melkveehouders en vooral kalverhouders, moet worden bijgebogen, vindt LTO. Maat denkt wel dat de vergroening van het beleid en de speciale plaats die is ingeruimd voor jonge en kleine agrariƫrs het draagvlak bij boeren en burgers binnen en buiten Nederland ten goede komt.

Kansen voor jonge boeren

Ook het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) reageert redelijk positief op de brief van Dijksma. Het ziet dat zijn inzet van de afgelopen maanden zijn vruchten heeft afgeworpen: Dijksma biedt een budget van 5 miljoen euro per jaar voor een investeringsregeling voor jonge boeren. Wel concludeert het NAJK dat niet alle kansen die voor jonge boeren worden geboden door de Europese Unie, worden benut. Daardoor kunnen slechts enkele jonge boeren een kleine stap maken.

Erkenning sloten

Het NAJK reageert tevreden over de erkenning van sloten en slootranden als vergroeningsoptie. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) sluit zich bij die mening aan, zo laat de Vakbond weten op Twitter. Een kanttekening maakt de Vakbond ook: de voorstellen zijn nog te vaag
Publicatiedatum: