Canarische Eilanden: tomatenteelt met 75% afgenomen

Op de Canarische Eilanden is het teeltgebied van tomaten in de afgelopen tien jaar met 75% afgenomen. In 2003 teelde men op de Canarische Eilanden nog op zo'n 3.000 hectare tomaten, maar in 2013 was dit op nog slechts zo'n 720 hectare.

"De situatie van de tomatentelers heeft zich verder verscherpt als gevolg van de crisis en de daarmee verbonden sluiting van de coöperaties La Orilla, Lupema, San Rafael de Vecindario en Valerón", aldus Roberto Góiriz, voorzitter van de landbouworganisatie Asaja.

De tomatentelers op de Canarische Eilanden willen nog sterker tegen de Marokkaanse concurrentie op gaan treden en zich hier ook sterk voor maken in Madrid en Brussel. Als jaren is er ruzie over de naleving van het toegestane exportvolume dat voor Marokko geldt. Marokko houdt zich hier echter niet aan en verkoopt haar tomaten bovendien ook nog ver onder de prijs die Europese telers moeten bereiken om enigszins winstgevend te kunnen werken.

Al drie jaar geleden exporteerde Marokko 120.000 ton tomaten meer naar de EU dan het land had mogen leveren. In de eerste drie maanden van het daaropvolgende jaar leverden de Marokkanen reeds 47.400 ton meer dan de afgesproken hoeveelheid. Dit brengt het voortbestaan van de nog overgebleven tomatentelers op de Canarische Eilanden in gevaar. Zij eisen van Brussel en Madrid dat er strenger gelet wordt op de naleving van de vastgestelde exportvolumes en prijzen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven