Edward Verbakel van VB Group over Nederlandse maatstaven in Mexicaanse kassen

"We blijven Mexicaanse telers overtuigen om per vierkante meter te gaan denken"

VB Group is al sinds 2006 actief in Mexico. Tijdens de Mexicaanse tuinbouwbeurs Expo AgroAlimentaria Guanjuato in Irapuato, praat Edward Verbakel ons bij over de huidige ontwikkelingen van de VB Groep in de Mexicaanse tuinbouw.

"In de afgelopen jaren zijn we betrokken geweest bij de bouw van in totaal meer dan 60 hectare, variërend van complete turnkey projecten tot projecten waarbij we slechts de verwarmingssystemen leveren," aldus de managing director van de VB Groep. VB is actief in heel Mexico. Van Chiapas in het zuiden tot Monterrey in het noorden. "Daarnaast hadden we ook de kans om een aantal mooie projecten op te leveren in het Agropark in Queretaro. We begonnen in 2010 met de bouw voor Finka. Wij leverden twee hightech tuinbouwbedrijven. In 2012 zijn we begonnen met de bouw van een verwarmingsinstallatie voor Solar Gardens, een project samen met Hortimax en Prins Group, en op dit moment bereiden we voor dit bedrijf een uitbreiding van 5 hectare voor.


Finka 1 en Finka 2 in het Agropark in Queretaro

Verwarming

Volgens Verbakel zijn meer en meer telers in Mexico geïnteresseerd in kassen, die zijn uitgerust met verwarmingsinstallaties. "Ongeveer een jaar geleden zijn we begonnen met een project voor La Huerta in Aguascalientes. Ze teelden daar zonder verwarmingsinstallatie, maar uiteindelijk werden de telers zich bewust van de meerwaarde van de combinatie van warmte en het inzetten van CO2. Voor hen is het een van de weinige instrumenten om het hele jaar door een stabiel klimaat te krijgen." Het werk in Aguascalientes is nog steeds aan de gang. Uiteindelijk zal deze installatie een capaciteit hebben om zestien hectare te verwarmen."Kasbouw in Monterrey

Naarmate meer en meer kwekers en investeerders in Mexico neigen naar moderne technieken, ziet de Nederlandse kassenbouwer een verscheidenheid aan bouwbedrijven en leveranciers die de markt betreden. "In het verleden waren er hier alleen andere Nederlandse bedrijven, maar tegenwoordig bieden ook Mexicaanse, Spaanse, Israëlische en Franse kassenbouwers min of meer vergelijkbare systemen. Gelukkig worden de Nederlanders nog steeds gerespecteerd en staan ze bekend om hun kennis en innovatieve mentaliteit."


Solar Garden

Per vierkante meter

"We worden nog steeds vaak gevraagd om onze kennis te delen. We hoeven niet meteen een hightech-project te verkopen, maar we proberen telers wel vaak volgens Nederlandse maatstaven te laten werken in hun bedrijfsvoering. We streven in alle gevallen naar een optimaal niveau, compleet met moderne apparatuur en interne faciliteiten. Wat we vooral zouden willen veranderen, is de mentaliteit: we blijven telers vertellen om te gaan nadenken in vierkante meters. Niet alleen in termen van de teelt, maar ook in termen van investeringen."
 

Edward Verbakel met Wil Lammers van HortiMax op de Expo AgroAlimentaria Guanajuato in Mexico.


Meer informatie:
VB Group
Edward Verbakel
e.verbakel@vb-group.nl
www.vb-group.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven