Teelttip kassla Rijk Zwaan

"Giet vooral op zonnige dagen"

Onze rassen zijn geselecteerd om te blijven groeien in donkere omstandigheden. Geef daarom water afhankelijk van onderstaande punten. Droogte brengt de plant in een stresssituatie. De gevormde bladeren zijn dan reservevoedsel voor een zaadproductie. De plant zal daar zijn vocht en elementen vandaan halen om te groeien. Een blad dat zo zijn weerstand verliest, wordt snel geel en smetterig.

Maar vooraleer dit punt bereikt is, vormt de plant, als die naar vocht zoekt, een sterker en dieper wortelgestel. Bij droogte legt de plant in het hart zwakkere cellen aan, die uitgroeien en in een later stadium kunnen inklappen of barsten. Dit veroorzaakt dan glazigheid of rand.

Licht

November was zeer somber. Ook de komende weken zijn de donkerste van het jaar en is licht de beperkende factor. Giet vooral op zonnige dagen.

Ventilatievoud

Meer ventilatie of meer wind zorgt voor een hoger ventilatievoud. D.w.z. dat er meer vocht uit de serre verdwijnt. Dit verlies van vocht moet gecompenseerd worden door te beregenen.

Hou rekening met de oriëntatie van de serre. Komt de wind over de nok, moet er voorzichtiger gelucht of meer beregend worden. Sommige telers opteren zelfs om de kas volledig gesloten te houden tot het voorjaar, om zo makkelijker te telen. Een volledig gesloten serre geeft een verhoogde gemiddelde etmaaltemperatuur waardoor de sla sneller groeit. Men moet echter wel consequent zijn in de beslissing om de serre gesloten te houden. Tijdens de namiddag luchten kan nefast zijn. Wenst men toch te luchten, doe dit dan beperkt omstreeks zonsondergang om het overtallige vocht af te voeren.

Kastemperatuur

Wie graag actief teelt, houdt een hoger temperatuursregime aan dan diegenen die energiezuinig telen. Hoe lager de temperatuur is, hoe kleiner de beregeningsbeurten.

Verwarming

Een hogere temperatuur gerealiseerd door buis- of hete luchtverwarming zal het vochtdeficit en de verdamping verhogen. In warme lucht kan meer vocht dan in koude en daarom zal de plant actiever zijn. Beregen in functie van de RV en het vochtdeficit.

Potmaat

Indien men start met een 6 cm-pot, teel dan actief met een iets hogere temperatuur om de voorsprong te behouden. Beregen dan ook regelmatiger.

Schermen

Een scherm zal het ventilatievoud sterk verlagen, evenals de vochthoeveelheid die neerslaat op de koudste delen van de kas. Het vocht wordt dus meer in de kas gehouden. De RV zal ook hoger blijven. Zo hoeft er minder beregend te worden. Blijf echter efficiënt gebruik maken van het scherm; een inactief klimaat verzwakt de plant.

Teeltstadium

Net geplante sla moet een vlotte start hebben. Geef daarom de eerste dagen na het planten voldoende en regelmatig water. De bodem is nog niet bedekt en zal zo meer verdampen.
Sla die de bodem bedekt en zo isoleert, hoeft niet zoveel water.
Echter naar het einde van de teelt toe, verdampt de sla meer.

Condensgoten

Het vocht in de kas zal steeds neerslaan op de koudste delen; nl. het glas en de goot. Door de condensgoot wordt dit water afgevoerd. Onderschat dit vochtverlies niet. Bij vorst is dit een proces dat zelfs de ganse dag doorgaat.

Bodemtype

Een zware en/of humusrijke bodem zal makkelijker vocht en elementen vasthouden dan een zanderige en/of humusarme bodem. Er wordt dan ook minder gegoten op deze gronden.

Zoutgehalte van de bodem

Bodems met een hoge EC of zoutcijfer moeten meer beregend worden om zoutkoppen en/of rand te vermijden.

Het Rijk Zwaan-assortiment voor de komende zaaiperiode:


Kropsla
Gardia RZ (HR Bl:1-27,29,30)
42-116 RZ (HR Bl:1-31)

Lollo Bionda
Livorno RZ (HR Bl:1-17,21,23)
Lozano RZ (HR Bl:1-31/Nr:0)
Lugano RZ (HR Bl:1-16,21,23)

Lollo Rossa
Satine RZ (HR Bl:1-28,30,31/Nr:0)
Corentine RZ (HR Bl:1-31)

Eikenblad groen
Kitonia RZ (HR Bl:1-31/Nr:0/Pb)

Eikenblad rood
Eventaï RZ (HR Bl:1-23,25,31/Pb)
Soupiraï RZ (HR Bl:1-30/Nr:0)

Kropsla rood
Teodore RZ (HR Bl:1-31)

Romeinse sla
Maximus RZ (HR Bl:1-27,29,30)

Batavia
Tokapie RZ (HR Bl:1-26,28,31/Pb IR LMV:1)


Bron: RijkZwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven