Ontvochtigen en energiebesparen met Fins HumidAway-systeem

Het Finse Novarbo komt nu met het HumidAway-systeem, dat zowel de kas ontvochtigt als energie bespaart. Simpel gezegd wordt er in een grote buis water van een hoogte naar beneden gestort.

"De lucht in een kas is een mengsel van lucht en waterdamp", vertelt Jukka Huttunen van Novarbo. "De meeste energie gaat verloren in de waterdamp. In kassen kan de vochtigheid oplopen tot 90 procent." In de HumidAway van Novarbo wordt water van een hoogte naar beneden gestort. Het water valt naar beneden en de druppels nemen tijdens die val warmte op uit de lucht. In diezelfde periode neemt de druppel meer vocht uit de lucht op. De druppel koelt en ontvochtigt de kas zo. Het warme water wordt opgevangen in een warmtepomp.Jukka Huttunen van Novarbo

"De helft van de energiebesparing komt door het feit dat de ventilatie niet open hoeft, de andere helft komt van de opgeslagen energie," zegt Huttunen. "De CEP (coefficient of perfomance) ligt tussen de 5 en 7." Dat betekent dat de gewonnen warmte 1/6 van de waarde vertegenwoordigt van de elektriciteitskosten.

Een prototype van het systeem is dit jaar getest in Finland en ook in de Demokwekerij Westland is het systeem geplaatst. Huttunen verwacht in de lente van komend jaar de markt op te kunnen met het systeem. "Telers schatten dat 40% van hun energiekosten opgaat aan klimaatcontrole. Een manier om daar grip op te krijgen, als de HumidAway, kan dan veel betekenen."Verwachte ontvochtiging: 16 l/h, warmteoogst: 16026 kW.

Het proces omvat de HumidAway units: 10 tot 15 per hectare kas. In de unit zit een ventilator, watersproeiers, luchtslangen en verbindingen met de watertank en warmtepomp.

"Het doel is om energie te besparen en het klimaat in de kassen te controleren", besluit Huttunen. "Daar werken we allemaal aan."Meer informatie:
HumidAway
Jukka Huttunen (e-mail)
Novarbo Oy, Biolan Group
+358 44 546 1192
www.novarbo.fi/english/default4.asp?active_page_id=1220Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven