Franchise alternatief voor telersvereniging?

Al in 2008 zag Hillenraad het franchisemodel als goed alternatief voor telersverenigingen. Inmiddels heeft Hillenraad Partners een aantal franchiseformules ondersteund in oprichting en exploitatie. Zo lanceerde recentelijk een aantal tulpentelers de franchiseformule Tulpen.nl, waarmee zij hun krachten op de markt bundelen. Waarom is franchise een aantrekkelijk alternatief?

Door snelle marktontwikkeling op het gebied van onder andere technologie, personalisering en logistiek is de tuinbouwketen volop in beweging. Gevestigde marktposities blijken geen garantie meer voor succes. Vooral in marketing en verkoop bundelen kwekers daarom hun krachten om die positie te verstevigen. Samen ontwikkelen zij een sterker assortiment en meer verkoopkracht. Veel telersverenigingen zijn zo ontstaan op zoek naar een gezamenlijke, directe marktverbinding, echter met wisselend succes.

Samenwerking blijkt in de praktijk dan ook complex en de succesfactoren zijn divers. Eén cruciaal aspect is dat samenwerking in goede tijden gemakkelijker is dan samenwerking in slechte tijden. Delen in de winst is immers prettiger dan samen het verlies beperken.

Veel initiatieven tot samenwerking zijn gestrand op het feit dat gemaakte afspraken, vooral in slechte tijden, onvoldoende houdbaar blijken. De gezamenlijke formule kan op dat moment moeizaam of niet verder worden uitgebouwd. Samenwerking op basis van franchise blijkt in de praktijk een robuust model, waarmee de gezamenlijke investering in een marktformule tegen een dergelijk afbreukrisico is beschermd.

Binnen een franchiseovereenkomst maken de samenwerkende partijen bindende afspraken met elkaar en met de centraal opererende franchisegever. Die franchisegever bouwt als zelfstandige onderneming aan de formule en waakt hierover. Franchisenemers hebben daarbij enerzijds de ruimte om binnen de afspraken zelfstandig te blijven ondernemen. Anderzijds hebben zij de voordelen van en controle op de formule via een franchiseraad.

Samen ondernemen dus, in goede én in slechte tijden. Franchise kan ook uw bedrijf een aantrekkelijk groeimodel bieden. Neem contact op met info@hillenraadpartners.nl en laat u informeren over de kansen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven