Minister Asscher wil uitbuiting Polen in kassen de kop in drukken

Schijnconstructies waarbij buitenlandse werknemers in de tuinbouw maar een deel van het minimumloon krijgen, worden harder aangepakt. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher aan de Tweede Kamer.

De gemeente Westland heeft de uitbuiting van werknemers in kassen eerder dit jaar aan de kaak gesteld en om maatregelen van het kabinet gevraagd.

De constructie houdt in dat arbeiders volgens de Poolse regels worden betaald en rond de 500 euro per maand krijgen. Dat salaris wordt in Nederland aangevuld met een onkostenvergoeding van 1000 euro waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Werkgevers zijn daardoor erg goedkoop uit.

'Fatsoenlijke arbeidsmarkt'

Asscher wil daar een einde aan maken. De inspectie heeft 15 extra inspecteurs aangesteld om de schijnconstructies aan te pakken. Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt aansprakelijk gesteld.

De minister ziet de aanpak als een 'belangrijke stap naar een fatsoenlijke arbeidsmarkt' waarbij onderbetaling van werknemers uit Oost-Europa wordt uitgebannen.

Verder kunnen werknemers straks makkelijker naar de rechter stappen als zij niet het cao-loon betaald krijgen. Asscher hoopt dat er ook een Europese Handhavingsrichtlijn komt. Daardoor kunnen boetes voor uitbuiting en oneerlijke concurrentie ook in het buitenland worden geïnd.


Bron: Omroep West

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven