Yara doet opnieuw overname in Latijns Amerika

Yara International heeft overeenstemming bereikt over de overname van OFD Holding van Omimex Resources voor een waarde van 425 miljoen dollar. Door de overname krijgt Yara zeggenschap over productievestigingen voor kunstmest in Colombia en distributiebedrijven in verschillende landen in Latijns Amerika. Belangrijke bedrijven in de overname vormen Abocol in Colombia, Misti in Peru, Omagro in Mexico, Fertitec in Panama en Costa Rica, Cafesa in Costa Rica en Norsa in Bolivia. Door de overname wordt de positie van Yara als meststoffenproducent in Latijns Amerika verder versterkt nadat de onderneming eerder dit jaar de kunstmestdivisie van Bunge in Brazili├ź overnam. Yara verwacht de overname van OFD in het tweede kwartaal van 2014 af te ronden.

OFD beschikt over een fabriek voor de productie van kunstmest in Cartagena. Daar kan op jaarbasis 320.000 ton aan NPK-meststoffen worden gemaakt, 100.000 ton calciumnitraat en 70.000 ammoniumnitraat met een geïntegreerde productie van ammonium. Tevens heeft OFD in Colombia een productievestiging waar jaarlijks 25.000 superfosfaat wordt geproduceerd. Verder heeft OFD de beschikking over productiecapaciteit om circa 700.000 ton aan gemengde NPK meststoffen en 100.000 ton vloeibare meststoffen samen te stellen verdeeld over 12 fabrieken in Colombia, Mexico, Peru, Bolivia, Costa Rica en Panama.

In 2012 verkocht OFD 1,131 miljoen ton aan meststoffen. Dat zorgde voor een jaaromzet van 796 miljoen dollar en een bedrijfsresultaat van 35 miljoen dollar. Een jaar eerder bedroeg het bedrijfsresultaat 64 miljoen dollar. In de bedrijfswaarde van 425 miljoen dollar zit een werkkapitaal van 332 miljoen dollar. Yara denkt dat het mogelijk moet zijn op termijn 20 miljoen dollar per jaar aan synergievoordelen te realiseren door het optimaliseren van de grondstoffenaanvoer, de logistiek en door producten van derden door eigen producten te vervangen. In combinatie met de aankoop van OFD heeft Yara ook voor 40 miljoen dollar aan onroerend goed gekocht van Omimex Resources, waardoor in de toekomst uitbreidingen gerealiseerd kunnen worden.

bron: Yara

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven