Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Hans Sonneveld, Enova:
“Vergelijken van energieleveranciers levert vaak heel veel geld op”
Tholen - Nieuwe toetreders op de energiemarkt gebruiken de Endex als basis voor hun gas- en elektriciteitstarieven. Volgens Hans Sonneveld van Enova kan dat zeker interessant zijn voor telers. "Het is een doorzichtig, goed te controleren systeem." Overstappen van energieleverancier kan nog steeds veel voordeel opleveren. "80 procent van de Nederlandse tuinbouwbedrijven kan elders goedkoper uit."
Terwijl gevestigde energieleveranciers vastgestelde prijzen gebruiken voor het kopen van gas- en elektra, gaan nieuwelingen op de energiemarkt aan de slag met prijzen die gebaseerd zijn op de Endex. Dat signaleert Hans Sonneveld van energieadviesbureau Enova. "Je ziet dat nieuwe leveranciers hun tarieven baseren op de Endex. Dat is een doorzichtig, goed te controleren systeem", oordeelt Sonneveld. "Veel gevestigde leveranciers hanteren hun eigen prijzingssysteem en stellen zelf tarieven vast. Dat kan positief of negatief uitpakken voor een teler, maar doorzichtig is het niet." Bovendien ziet Enova over het algemeen dat het gunstiger is aangesloten te zijn bij een Endex-volgende leverancier. "Uit vergelijkingen waarin we de gas- en elektradeals op een rijtje hebben gezet, resulteren deze bedrijven in absoluut voordeel voor telers."
Elektriciteit
Hoeveel telers zijn eigenlijk aangesloten bij een te dure elektriciteitsleverancier? "Het merendeel", vindt Sonneveld. "Je ziet dat 80% van de tuinbouwbedrijven die in Nederland op dit moment aan een partij verbonden is, elders goedkoper uit kan zijn." Bij welk energiebedrijf ze goedkoper uit zouden zijn, is niet te zeggen. "Je moet het per bedrijf bekijken. Je kunt niet stellen dat een bepaalde leverancier voor iedereen het goedkoopste zal zijn." Bovendien wordt er ook regelmatig bewust gekozen voor een duurdere leverancier. "Dat heeft te maken met de bekendheid en het vertrouwen in de gevestigde bedrijven", vertelt Sonneveld. Zijn de nieuwe toetreders dan zo schimmig? Dat valt volgens hem wel mee. "De nieuwe toetreders zijn gevestigde bedrijven met degelijke achtergronden. Die kun je prima als leverancier hebben. Vaak zie je dat het angst voor het onbekende is. Als een bedrijf overstapt, zie je vaak dat iemand uit de studieclub of een buurman meegaat."
Flexibiliteit
Langzaamaan ziet Sonneveld de energiemarkt flexibeler worden. Het vastzetten van prijzen gebeurt niet meer voor twee of drie jaar, maar voor twee of drie maanden. "Vanwege de lage elektriciteits- en hoge gasprijzen", verduidelijkt Sonneveld. Ook de bereidheid om over te stappen wordt groter. "Maar het gaat erg traag. Voor veel bedrijven is het niet duidelijk wat het financiƫle verschil is." Dat is natuurlijk weer interessant voor Enova. Vanuit een database met gegevens stellen zij een onafhankelijke vergelijking op. "Belangrijk zijn daarbij de bedragen die je niet terugvindt in de offerte. Het verschil tussen de inkoop- en de verkoop van gas bijvoorbeeld: de bid/ask premies. De bid/ask is van belang op het moment dat je gas gekocht hebt voor 25 cent en je het wilt verkopen omdat de markt een dalende lijn heeft ingezet. We adviseren klanten op basis van een technische marktanalyse om dan een tegendeal voor te sluiten zodat je positieloos kunt meedalen met de markt en later, tegen een lagere prijs, opnieuw kunt kopen. Zo kom je als bedrijf niet in een spagaat wegens te duur gas." Bovendien kan die bid/ask zorgen voor besparingen. "De bid/ask verschilt per leverancier enorm. Dat kan behoorlijk wat opleveren, als je actief bent met je energie. Maar wij adviseren de klant eerst een juiste keuze te maken voor een energieleverancier. Daarna kun je slagen maken in de inkoop van gas en verkoop van elektra."