bezoek Horti-Consult International aan Zuid Korea

"Voorlopers Het Nieuwe Telen in Zuid Korea al volop te vinden"

Afgelopen week was Horti-Consult International op bezoek in Zuid-Korea. "Met behulp van Bas Meijndert als gids en Mr. Han als gastheer was dit een geslaagde reis te noemen", laat Gilbert Heijens van het adviesbureau weten. "We hebben een goede indruk gekregen van het land." Hij schreef onderstaand verslag van de reis. Meer info via info@horti-consult.nl

Algemeen
Zuid Korea ligt samen met Noord Korea op een schiereiland tussen China en Japan in. Het land telt 45 miljoen inwoners waarvan het grootste deel (25 miljoen waarvan 10 miljoen in de hoofdstad) in en in de omgeving van de hoofdstad Seoel woont. Het is een vrij welvarend land met een aantal grote industrieën als Samsung, Hyundai, Kia motors en LG. Als je het land door kruist, zie je zeer veel bouwactiviteiten aan de infrastructuur. Zowel aan het wegennet alsook aan treinverbindingen wordt flink gewerkt. Hiernaast zie je ook veel economische activiteiten, veel bouwactiviteiten voor fabrieken en woningen. Op technisch en elektronisch gebied zijn ze al vrij ver. We hebben tijdens ons bezoek 100% alles met een betaalpas kunnen betalen. Contant geld is niet nodig. Je kunt echt overal pinnen. Ook b.v. een gratis wifi verbinding voor de mobiele telefoon is op zeer veel plaatsen aanwezig. Het internet op de mobiele telefoons is ook redelijk snel. Wat wel opvalt, is dat er zeer weinig internationale talen worden gesproken. Bijna niemand spreekt Engels of een andere buitenlandse taal, zeker niet op het platteland. Qua arbeid word er goed doorgegaan: 6 dagen per week werken is hierbij zeker geen uitzondering. Qua omgangsvormen en cultuur is het een heel andere wereld als bij ons in het westen. De gebruikelijke buiging bij het begroeten en afscheid nemen kennen we wel, maar ook ander zaken vielen wel op. Qua cultuur zie je dat de oude gebouwen en andere cultuurhistorische waarden voor de Koreanen belangrijk zijn. Als gast word je in dit land zeer vriendelijk en gastvrij behandeld. Je hebt echt het gevoel dat je welkom bent, zeker op het platteland.


Team Horti-Consult International B.V.

Klimaat
Korea ligt op de hoogte van Noord-Spanje. In de winter is het er gemiddeld wat kouder dan in Nederland. In juli en augustus is er zeer veel neerslag, hogere temperaturen met ongeveer 50 dagen regen. In deze periode is telen in tunnels en kassen moeilijk. Het is zeer warm en vochtig waardoor er te vegetatieve gewassen ontstaan en er veel problemen zijn met botrytis, meeldauw, sclerotinia etc. In deze periode liggen de kassen en tunnels vaak leeg. Totaal is er 1250 mm neerslag per jaar. In de winterperiode kan het vriezen, -5 tot zelfs -10 graden is mogelijk. Tijdens ons bezoek was er ook sneeuwval in de wat hogere gelegen gebieden. Er is wel meer licht in vergelijking met Nederland. In november zijn de donkerste dagen 250-500 Joules. In december en januari hebben we gemiddeld 800-850 Joules. In de zomer liggen de maxima rond de 2700 joules in juni.

Teelt
De land en tuinbouw in dit land is redelijk in ontwikkeling. Hoofdactiviteit in Zuid Korea is zonder twijfel de teelt van rijst. In de wat hogere tunnels en kassen staan gewassen als aardbei (2000 ha), tomaat (2500 ha), paprika en peper (ruim 350 ha) en komkommer. Binnen deze teelten is de oppervlakte ongeveer 85 % plastic tunnels, meest dubbelwandig met één, maar vaak met twee schermen en 15% omvat modernere glazen kassen. Veel bedrijven zijn vrij klein van opzet: van enkele duizenden meters tot enkele ha. De grootste kas in Korea is 8 ha. Er is wel een ontwikkeling gaande naar grotere en modernere bedrijven. De kassen zijn vaak van Nederlandse kassenbouwers.

Er word verwarmd met elektrische units, die de lucht opwarmen en via de slurven in de tunnels blazen. De capaciteit is gering, dus er wordt veel geschermd met de (dubbele) schermen. Doordat gaskosten duur zijn en elektriciteit goedkoop, wordt er veelal gekozen voor verwarming via warmtepompen. Kassen/tunnels worden veel dichtgehouden. De voorlopers van het nieuwe telen zijn in dit land al volop te vinden.

Ontwikkeling
Ook in de tuinbouw zijn er volop groeimogelijkheden en komen er ontwikkelingen aan qua schaalgrootte en teeltverbeteringen. Er komt vraag naar modernere glazen kassen en modernere en beter teeltsystemen. Hierdoor is nog flinke groei te realiseren. De tuinbouw zit nog meer zuidelijk, maar wat meer naar het noorden liggen er grotere vlakkere gebieden waar moderne kassenbouw beter mogelijk is, zowel qua bouwmogelijkheden als qua infrastructuur. De wat hogere grondprijs in deze gebieden is wel een rem op deze mogelijkheid. Toch gaan de ontwikkelingen vrij rustig tot nu toe. Het gezinsinkomen is over het algemeen nog voldoende, dus men heeft niet zo'n haast met investeren. Ook de arbeid is relatief goedkoop, waardoor er weinig wordt gedaan aan efficiënter werken en of mechanisatie. Hier valt zeker nog te besparen. Anderzijds is een rustige ontwikkeling misschien wel goed om de prijsvorming op het huidige niveau te houden. We hebben in Europa al gezien dat we ook te hard kunnen uitbreiden.

Verbeteringen
Qua bedrijfshygiëne is er nog zeer veel werk aan de winkel. Afgazen van kassen en tunnels is en must, beter afvoeren van bedrijfsafval van de bedrijven, meer desinfectie op de bedrijven en een betere en meer gecontroleerde (biologische) bestrijding van ziekten en plagen zijn noodzaak. Overschakelen op substraat en dit regelmatiger vervangen zijn noodzaak. Zeker de komkommertelers moeten uit de grond en op substraat. Investeren in beter en lichtere kassen zal zeker ook tot flinke productieverhogingen leiden. Schermpakketten moeten kleiner en de ventilatiecapaciteit moet groter gemaakt worden.

Bedankt
Als laatste willen we bij deze vooral Mr Han en ook zijn medewerker Mr Yu bedanken voor de zeer gastvrije ontvangst en de goede organisatie van dit bezoek. Uiteraard willen we bij deze Bas Meindert ook niet vergeten. Bas heeft in het verleden vele jaren als adviseur gewerkt in Zuid Korea en heeft ons gedurende deze reis vergezeld. We hebben nuttig gebruik kunnen maken van zijn kennis.

Team Horti-Consult International B.V.

Voor meer informatie:
info@horti-consult.nl
www.horti-consult.nl 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven